spagosmail

Dobrodošli na moj blog


09.09.2017.

Do granica mogućnosti, a ponekad i preko toga
Protekli vikend je protekao u znaku pobjeda i poraza unutrašnje motivacije svakog učesnika. Na ovogodišnjem „Cologne Triathlon Weekend“ u Kelnu, na startu se našlo više hiljada učesnika, koji su krenuli na granice vlastite tjelesne izdržljivosti, nakon što su plivali uzduž Fuhlinger See, a onda vozili biciklo do Deutza i konačno istrčali maraton. Kad se sve sabere, radilo se o 3,8 kilometara plivanja, 180 kilometara vožnje biciklom i na kraju, naravno, tačno 42.195 kilometara maratona.
Od petka do nedelje takmičenje je održano po starosnim grupama, kojima su prilagođavane dužina pojedinih disciplina, a sve se odvijalo na trasi koja je većinom ravna, ali i napadna od vjetra, kako je upozoravao organizator.
Najboljim atletama iz kruga internacionalnih učesnika, trebalo je oko devet sati da savladaju sve tri dionice kraljevske discipline. A oni zadnji, trebalo im je skoro sedam sati više. Imena namjerno nećemo navoditi. Uostalom, pobjednici su bili svi oni koji su savladali kompletan program.
Svima čestitke.

(spagos)
09.09.2017.

Plutajuća zajednicaDok je tropski uragan Harvey opustošio Golfsku obalu u SAD i izazvao teške poplave, jedna mala kolonija živih bića sasvim opušteno se kretala bujicom: mravi.
Ovi insekti oblikuju jednu snažnu plutajuću zajednicu i bez većih gibitaka plivaju površinom vode.
U stvari, zajednica bi zbog svoje težine morala potonuti ispod površine vode, ali, oni se suprostavljaju zakonima fizike. Ovdje se radi o crvenim vatrenim mravima (Solenopsis invicta), koji se hvataju jedan za drugog kandžama na vilicama i zadnjim nogama i formiraju nepotopljivu plivajuću masuu. Kroz bliski kontakt, nastaje jedna zgusnuta struktura, u koju ne može prodrijeti voda. Mali vazdušni baloni u uutrašnjosti gomile obezbjeđuju potrebnu plovnost. A kako te male količine vazduha osiguravaju njihov život, u tom pogledu u zajednici vlada veoma velika disciplina. Ukoliko jedan mrav ispadne iz grupe, rupa na njegovom mjestu se istog trenutka popunjava.
Živi splav je tako robustan da na ovaj način životinjama uspijeva da savladaju velike razdaljine i na novom mjestu organizuju novo naselje. Zbog toga nije ni preporučljivo jednom ovakvom živiom splavu se suprostavljati, jer u slučaju da se na njemu nađe ljudska ruka, oni ispužu istog trenutka.
(izvor:sdz)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)