spagosmail

Dobrodošli na moj blog


11.09.2017.

Auto-moto sport i tradicija

Jedan ugledni Oldtimer Rallye startao je nedavno sa Heumarkta u Kölnu, u okviru dvodnevnog „Internacionalnog turnira zapada“, koji je prošao kroz živopisni Bergische Land do Sauerlanda, uz noćenje u Bad Sassendorfu. Još u dalekim dvadesetim godinama prošlog vijeka „Mittelrheinische Automobil Club“ (MAC), osnovan 1904. godine, organizovao je takozvani „Turnir zapada“, održan 1924. godine.
Na istoj relaciji i danas se održava rallye za Oldtimer i Youngtimer automobile. Ove godine najbolji učesnici van kluba MAC bili su Günter i Erica Pilz sa 90 konja jakim Alvis Speed iz 1933. godine, kojima je pripao pehar Bundeskancelarke. I ovaj pehar ima jednu dugu tradiciju. Nekadašnji Bundeskancelar Konrad Adenauer je 1962. godine znao cijeniti zasluge MACa u motosportu i u to ime donirao počasnu nagradu. Srebreni kup i dan danas svake godine dolazi iz službe Bundes kancelara.
Oldtimer pobjednika je privukao dosta pažnje posjetilaca. Model Alvis Speed 20 iz 1933. godine je otvoreni engleski sportski automobil, uz stare instrumente dodatno opremljen instrumentima za rallye, sa i danas neprevaziđenom jednostavnom mehanikom engleskih automobila.
(izvor:ksta)

(spagos)
11.09.2017.

U sjećanju - Ljubiša

Ljubiša Samardžić (Skoplje 1936. – Beograd 2017.)

Ukupno filmova: 137, dugometražnih 98, tv filmova 7, tv serija 21, tv mini serija 5.
Samo neki naslovi filmova: Prekobrojna, Kozara, Desant na Drvar, Orlovi rano lete, Jutro, Diverzanti, Bokseri idu u raj, Bitka na Neretvi, Kuda idu divlje svinje, Valter brani Sarajevo, Sutjeska, Povratak otpisanih, Partizanska eskadrila, Avanture Borivoja Šurdilovića, Vruć vetar, Kraljevski voz, Smrt gospodina Goluže, Život je lep, Bal na vodi, Bolji život, Jesen stiže dunjo moja...

Bio nam je kao svojta. U ona vremena, kada su se pred televizorom čekale serije, kao i reprize filmova, da nam dođe u kuću kao drag gost, kao rodbina...Šurda, Novak, Crni Rok, Zis... kako god da se zvao u filmu, za nas je bio i ostao Ljubiša.

Poslijednji pozdrav! Legende ne umiru, legende ostaju vječno sa nama.

(spagos)
11.09.2017.

Kićenje nevjeste


Venecija? Ne. Prizren, u podnožju Šar planine, na Kosovu.
U nekim selima u ovom kraju zadržao se jedan stotinama godina, prastari paganski običaj: Lice mlade nevjeste biva umjetno oslikano, sa tri zlatna kruga, linijama i tačkama na bijeloj osnovi.
Oslikavanje simbolizira različite periode života i trebalo bi odgnati nesreću na dan svadbe.
U etnološkom muzeju glavnog grada, u Prištini, ovakav običaj se redovno izvodi pred velikim auditorijem.
(izvor:stern)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)