spagosmail

Dobrodošli na moj blog


12.09.2017.

Moć tišine i meditacije

„Moje misli i osjećanja najradije volim posmatrati iz ptičije perspektive“ tvrdi Madlen Petsche (28) trener yoge iz Münchena. Ona uz to tvrdi da meditira skoro svakodnevno, i u tu svrhu iznalazi neko tiho mjesto u prirodi, kao na slici, na Karwendelspitze. Priroda je za nju simbol onoga što meditacijom želi postići. A to je, biti jednostavan.
Kao stablo, koje je sa zemljom spojeno svojim dubokim korijenima, i život uzima onakvim kakav jeste. Meditacija nudi mogućnost sam sebe sakupiti, i istovremeno stvoriti odstojanje, što omogućava samostalno oblikovanje vlastitog života.

(izvor:stern)

(spagos)
12.09.2017.

Kolibri, puls 1200


Kao kip lebdi jedan Annakolibri (Calypte anna) u vazduhu dok siše cvijetni nektar iz krune jednog cvijeta. Vještačka magla u laboratoriju Univerziteta u Berkleyu omogućila je bolji pogled na pokrete krila i pomjeranje vazduha oko kolibrija.
Ni vjetar ni kiša ne mogu omesti ove, desetak centimetara velike i 5 grama teške ptice, niti ih izbaciti iz njihove ravnoteže. One stabilizuju svoj položaj sa oko 50 pokreta krila u sekundi. Lebdjeti u mjestu je i za kolibrija naporno. Pri tome njegovo srce pulsira sa 1200 otkucaja u minuti.
Ova vrsta kolibrija, inače, živi na zapadnoj obali Sjeverne Amerike, a naseljava se pretežno u parkovima, vrtovima i otvorenim šumama.
(izvor:spiegel)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)