spagosmail

Dobrodošli na moj blog


13.09.2017.

Sitan znamen: Ploča Predhum - Dugalića pekara


Jedini ostatak i dokaz da je nekad postojala mahala Predhum je ploča s oznakom te ulice – mahale, a koja se nalazi na Dugalićevoj pekari.
Predhum je bila mahala na sjevernoj i istočnoj strani Huma, a od mahale Zahum ju je dijelio Šemovac, a završavala je kod Lučkog mosta na Ogradi.
PrirediliIsmail Braco Čampara Tibor Vrančić / Smail Špago
(Novasloboda.ba)
13.09.2017.

Povratak sa planine


Čini se da planinštarenje, izlazak ovčara sa stadima u planinu tokom ljetnih mjeseci, nije običaj koji se nekada provodio samo u našim krajevima.
Već generacijama unazad, ovčari iz mjesta Blatten iz kantona Wallis u Švicarskoj početkom ljeta izvode stada sa preko 1.000 ovaca na unutrašnji Aletschji, jednu visoravan na oko 3000 metara nadmorske visine. Tamo ovce provode čitavo ljeto, bez ikakvog nadzora. Zadnjeg vikenda avgusta, ovčeri odlaze u planinu i vraćaju ovce nazad, u mjesto koje se nalazi na 2.000 metara nadmorske visine, u njihov zimski smještaj na Belalpu.
Povratak traje puna tri dana, a u ovim krajevima, i šire, poznat je kao “Ovčarski vikend” i vremenom je postao prava turistčka atrakcija.
Samo vlasnici stada ostaju do kraja napeti. Oni moraju sačekati i utvrditi koliko životinja je preživjelo, i koliko ih se sa planine vratilo u selo.
(izvor:stern)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)
13.09.2017.

Ekspresno u Ligu šampiona


Plasmanom u Ligu šampiona, RB Leipzig je već ostvario svoj xafsinški cilj. Pitanje je kako se prošlogodišnji vicešampion Bundeslige nosi sa ovim novim sportskim izazovom?
Nedavno je Ralf Rangnick o uspjesima njegovog kluba izjavio: „Ako dođemo do četvrtfinala Lige šampiona, pa makar ponovo ispali u Drugu ligu, odmah bi to potpisao“.
RB Leipzig je ove jeseni startovao u njegovu drugu Bundesligašlu sezonu, a prije toga je ostvario nešto što nije zabilježeno u istoriji njemačkog fudbala: Za pet godina je iz pete njemačke lige dospio u Ligu šampiona. Čak brže nego što je to bilo planirano prije pet godina.
Uglavnom, RB Leipzig se kao vicešampion Bundeslige direktno plasirao u grupnu fazu Lige šampiona i jesenas će igrati u grupi G, protiv Monaca, FC Porta i Bešiktaša. Prva utakmica večeras.
Kako su se zahuktali zadnjih pola decenije, ko zna? Može se svašta desiti?
Stadion RB Leipziga je izgrađen pedesetih godina prošlog vijeka, ali je renoviran za Svjetsko prvenstvo u fudbalu 2006. godine. Može da primi tačno 42.558 gledalaca, a kako pričaju, već se planira proširenje gledališta.
(izvor:focus)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)