spagosmail

Dobrodošli na moj blog


15.09.2017.

„Tradicija BiH – zanati“, promocija knjige u Centru za kulturu Mostar


U Centru za kulturu Mostar, u petak 15. septembra u 18,30 sati, biće upriličena promocija knjige „Tradicija BiH – zanati“ autora Mehmeda Pargana.
U okviru ove promocije posjetioci će moći pogledati i izložbu starih zanata i tradicionalnih bosanskih jela.
„Tradicija BiH – zanati“ knjiga je koja je na jednom mjestu uspjela objediniti sve tradicionalne zanate te predstavlja vrlo zanimljiv osvrt na istorijat razvoja tradicionalnog zanatstva, ali isto tako govori o srednjovjekovnim gradovima, bogomoljama, svemu onome u čijoj izgradnji su učestvovali čuveni klesari i umjetnici.
Autor Mehmed Pargan je uspio na jednom mjestu okupiti oko 180 zanata, te pokazati šta je ono što ostavljamo u nasljeđe generacijama koje dolaze.
(NovaSloboda.ba)
15.09.2017.

U tišini svakodnevnice


„Vježbe se mogu vršiti i u svakodnevnim situacijama. One pomažu da se postane i ostane opušten“ tvrdi Nevin Dogan (42) projekt menadžer iz Frankfurta.
Prije četiri godine svašta nešto joj se izdogađalo u životu i u potrazi za mirom obrela se u budističkom centru.
Tamo je naučila kako se meditira.
U početku su jedan nakon drugog smjenjivali osjećaji ljutnje i tuge, a sve u jednom procesu pročišćavanja. Meditacija joj je pomogla da se fokusira na novi početak u poslu, u kome se od nje zahtjeva puni amgažman od 40 d0 45 sati sedmično. Zbog toga meditira svako jutro na balkonu, ili, ako za to više nema vremena, onda na putu za posao, u tramvaju, među mnogobrojnim ljudima. Zatvori oči, ubaci slušalice u uši i sluša chakra muziku. Ljudi oko nje najšešće misle da spava. Jednu stanicu prije nego izađe, završava sa meditacijom.
Mnogi smatraju da se meditirati može samo u tišini. Međutim, postoji čitav niz mogućnosti da se to izvodi u svakodnevnim situacijama.
U našim uslovima reklo bi se: Otkačeno!
(izvor:stren)

(spagos)
15.09.2017.

Stari maslinjaci u Španiji


Masline pretvaraju vodu u „tečno zlato“, kažu Španci.
Više od 60 miliona stabala nalazi se u regionu Jaen u južnoj Španiji. Tokom sušnih ljeta, oni lako izlaze na kraj sa svega 200 milimetara padavina. Kvrgava stabla, koja ne podnose mraz, ali ni baš visoke temperature, rastu u vis rijetko iznad 15 metara visine, a mogu dostići starost nekoliko stotina, pa čak i hiljada godina. Neka stabla donesu na rod i do 700 kilograma maslina godišnje.
U regionu Jean, sa slike, posebno uspijeva trenutno najbolja sorta „Picual“, koja je posebno aromatična. Jedna petina svjetske proizvodnje potiče odavde.
A što se tiče turizma, ovo područje jedva da je uključeno u ponudu ostatka Andaluzije, koja graniči sa morem.
(izvor:geo)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)