spagosmail

Dobrodošli na moj blog


16.09.2017.

Stari most i Mostar u centru pažnje: Završeni skokovi Red Bill Cliff Diving 2017.(fotosi: Red Bull, klix.ba, privat)

Amerikanka Cesilie Carlton i Britanac Gary Hunt pobjednici su Red Bull Cliff Diving takmičenja u skokovima u vodu održanom na Starom mostu u Mostaru.
Spektakularno dvodnevno takmičenje završeno je finalnom serijom skokova u subotu pred više od petnaest hiljada gledalaca, koji su se natiskali ispod Starog mosta, a najboljim su se pokazali Carlton kod djevojaka i Hunt u konkurenciji skakača.
Iako danas nije nastupala zbog povrede koljena zadobijene prilikom probnog skoka u petak, Australka Rhiannan Iffland zadržala je vođstvo u ukupnom poretku, dok kod muškaraca vodi pobjednik mostarskog takmičenja Gary Hunt.
Posljednja stanica ovogodišnjeg prvenstva Red Bull Cliff Diving je vodopad Rininahue u Čileu, gdje će 21. oktobra biti okrunjeni ovogodišnji najbolji svjetski visinski skakač i skakačica.
Red Bull Cliff Diving ekstremni je sport čija se takmičenja održavaju od 2009. godine, a prvo takmičenje u Mostaru održano je 2015. godine.
Najbolji svjetski skakači izvode spektakularne skokove s platforme visoke 27 metara, dok takmičarke skaču s 21 metara visine.

(Novasloboda.ba)
16.09.2017.

U sjenci plamena


Jednom godišnje, stanovnici ostrva Java u Indoneziji penju se do grotla vulkana Bromo, kako bi obavili Yadnja Kasada, jednu vrstu vjerskog obreda, tokom koga u grotlo vulkana bacaju rižu, voće, životinje i novac, sve to, kako bi umirili svevišnjeg.
Uprkos tome, Brono je prošle godine iznenada počeo bljuvati vatru i dim, do visina viših od 1000 metara.
Uz napomenu: pri tome niko nije nastradao, niti bio ugrožen.
(izvor:geo)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)