spagosmail

Dobrodošli na moj blog


01.10.2017.

Da je ovako svaki dan


U organizaciji Sportskog saveza Grada Mostara, u subotu 30. septembra 2017, od Španskog trga do raskrsnice kod Doma zdravlja, održan je kros za djecu predškolskog uzrasta, učenike osnovnih i srednjih škola Grada Mostara. Na krosu su učestvovali đaci iz 20 osnovnih i 19 srednjih škola, te deset vrtića.

Prostor oko Gimnazije, nekadašnji centar svih zbivanja u Mostaru, bio je prepun. Nekada je ovdje ovako krcalo svakog dana, a pogotovo preko vikenda. Zadnjih 25 godina, to se dešava samo nekom prigodom. Srećom, kao što je bilo i tokom održavanja ovog krosa, sve je proteklo mirno, prijateljski, susreo je poznanik prozanika, prijatelj prijatelja. Popričalo se, razmjenila po koja ljudska. Neki su prošetali na kafu, preko Bulevara niz Korzo, a neki šetalištem do Rondoa.
Šta bi smetalo, da se ovoliko naroda svaki dan skupi na ovom mjestu.
(spagos)
01.10.2017.

Maraton

Ovakvi detalji čovjeka zainteresuju samo uz određene prigode. Danas će maraton u Kelnu trčati preko 25.000 učesnika. Centralna zona grada, kao i svake prve nedelje oktobra, zatvorena je za saobraćaj, a staza prolazi centralnom gradskom jezgrom?
Prvo, maraton, ili Marathon, ili na grčkom Μαραθώνιος, je trka atletičara, na stazi dugoj tačno 42.195 metara. Upravo tolika je razdaljina između grčkog grada Atina (Αθήνα) i mjesta Maraton, zahvaljujući kome je trka i dobila ime. Pitanje, zašto?
Prije oko 2500 godina vodila se borba između grčke vojske i vojske iz Perzije, koja je htjela osvojiti Grčku. U mjestu Maraton udarile su dvije vojske jedna na drugu. Grci su pobjedili, iako su bili brojčano slabiji.
Prema jednoj legendi, trkač Fidipidis (Pheidippides, Φειδιππίδες) je nakon dobijene bitke, sa Maratona potrčao u Atinu, kako bi zabrinutim Atinjanima prenio radosnu vijest o pobjedi. Tamo je stigao, rekao „Mi smo pobjedili“ i srušio se mrtav.
Mnoga stoljeća, pa čak i milenijume, niko nije više ni mislio na ovu legendu. Tek 1890. godine kod iskopavanja ruševina na Maratonu, otkriven je jedan grob, koji je ponovo podsjetio na Fidipidisa, pa je odlučeno da se na prvim Olimpijskim igrama 1896. godine u Atini organizuje trka ove dužine.
Kasnije je maraton postao redovna disciplina na Olimpijskim igrama, na skoro svim atletskim takmičenjima, a pored toga, u velikom broju gradova širom svjeta, svake godine redovno održavaju maratonske trke.
Svjetski rekord na ovoj trci dugoj 42.195 metara drži Dennis Kimetto (Kenija) sa vremenom 2:02:57, istrčan 28. septembra 2014. godine na maratonu u Berlinu.
(izvor:ksta)
(spagos)
01.10.2017.

Negdje daleko: Alzas i Kolmar


Putovanje na kome se za pet dana obiđe toliko lijepih predjela i gradića, o kojima se priča do kraja života.
Smještena na tromeđi Francuske, Njemačke i Švajcarske, regija Alzas osvoja svojom istorijom, pejzažima, kulturom i domaćim bijelim vinom. Po mnogima je najljepši grad ove francuske oblasti – Kolmar. Veliki stari grad, prepoznatljiv je po svojim bajkovitim kućicama s kosturom od drvenih greda i cvjetnim aranžmanima koji niču na svakom prozorskom oknu i balkonu. U tim starim drvenim građevinama smještene su crkve, prodavnice, kafei.
Nekada glavni grad ove oblasti, Strazbur, osim što je politički centar sa sjedištima Savjeta i Parlamenta Evrope, Suda za ljudska prava i drugih važnih institucija, ima mnogo toga da ponudi turistima. Istorijskim centrom grada dominira veličanstvena katedrala Notr Dam, sa zvonikom visine 142 metra. „Mala Francuska” najslikovitiji je dio starog Strazbura, sa šarenim građevinama, mostovima i odbrambenim kulama iz 13. vijeka.
S njemačke strane uzdiže se „Crna šuma“ – Švarcvald, oblast čiji naziv opravdavaju tamne borove
šume koje je prekrivaju. Čari mistične planine Švarcvald čine slikovita sela koja se često povezuju s pričama iz bajki braće Grim.
Na ovom putovanju ne bi trebalo zaobići Hajdelberg, romantični nemački gradić s impresivnim, 700 godina starim renesansnim zamkom na brdu iznad grada.
U podnožju planine Švarcvald smešten je Baden Baden, oaza njemačke kulture i istorije. Grad koji leži na 14 termalnih i zvora s temperaturom i zmeđu 14 i 66 stepeni Celzijusa , idealno je mjesto za odmor i oporavak. O njegovoj slavnoj prošlosti svjedoče raskošne palate i vile, sa savršeno uređenim vrtovima.
(izvor:citymag)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)