spagosmail

Dobrodošli na moj blog


02.10.2017.

Mostar najfotografiraniji grad na svijetuBosna i Hercegovina je zemlja koja obiluje znamenitostima koje je vrijedno vidjeti i doživjeti. Tako je BiH dostigla na listu najjeftinijih i najboljih zemalja za putovanje, a Mostar na popisu najfotografiranijih gradova svijeta.
Mostar je uz Sarajevo jedan od najatraktivnijih gradova BiH za turiste, kako zbog svoje ljepote, tako i zbog Starog mosta. Glavna turistička atrakcija Hercegovine dnevno privuče na stotine turista iz svih krajeva svijeta. Na osnovu broja panoramskih fotografija podijeljenih na internetu interaktivna internet stranica Sightsmap svrstala je Mostar na popis najfotografiranijih gradova svijeta.
Turisti su oduševljeni. No izgleda da ovaj biser Hercegovine nije interesantan samo turistima. Naime, jedna financijska tvrtka iz Finske snimila je reklamu u Mostaru, a Stari most iskoristila kao simbol povezanosti između banke i ljudi.
Ako je gornji rezultat mjeren brojem fotografija Mostara postavljenih na internetu, onda evo i danas mog malog doprinosa tome.
(spagos)
02.10.2017.

Ništa lijepo: Osveta planete Zemlja


Mega uragani u Karipskom moru, požari u južnoj Evropi, dugotrajne padavine u pojedinim dijelovima Evrope, to su prvi glasnici promjena klime, kažu istraživači.
Ono što je još gore: Njihove prognoze su još lošije.
Uragan Irma je dotakao Dominikansku republiku i Haiti, a ostrva Barbida i St. Martin kompletno opustošio. Uragan je imao prečnik od 700 kilometara, što je otprilike prostor, kao od Splita do Beograda, i od Zagreba do Podgorice. Oko uragana je imalo prečnik oko 10 kilometara.
Uz to, pripadnici plemena Karamajongi (na slici) trče dnevno i po deset sati kako bi našli vodu. Njihova domovina Uganda je još 2016. godine bila pogođena ekstremnim sušama, kao i susjedne zemlje na jugu Afrike. Istraživači računaju sa nastavkom sušnih nepogoda i u narednom periodu, u ovim područjima, koja su najpogođenija klimatskim promjenama.
Sa druge strane, kolos ledenjak koji se otcijepio od južnog pola ima površinu od oko 2.500 kvadratnih kilometara. To je najveći ledeni brijeg, koga su istraživači registrovali do sada. Iako još nije potvrđeno da je ledenjak posljedica klimatskih promjena, jasno je da je on simbol topljenja leda širom zemljine kugle. Na južnom polu dešavaju se dramatične stvari. Led u Arktičkom moru postaje sve tanji, a u ljetnom periodu se topi sve brže. To za polarne medvjede može značiti veoma brzo izumiranje.
Elementi, vatra, voda i vazduh, trenutno se okreću protiv nas, jer planetu izbacujemo iz njene ravnoteže, kažu stručnjaci za promjene klime.
Počevši od Portugala, preko Španije i Azurne obale, preko Jadrana pa sve do obala Grčke, ljetos su bjesnili šumski požari. Potpomognuti vjetrom, nije ih bilo lako staviti pod kontrolu. Razlozi požara, ekstremne suše i visoke temperature vazduha, dva fenomena, koji su u direktnoj zavisnosti od promjena klime.
Istovremeno, u drugim područjima Evrope pojavile su se ekstremno velike padavine, koje su poplavile mnoge gradove. Zabilježano da je u gradu Oranienburg, u Njemačkoj jednog dana palo više od 200 litara vode po kvadratnom metru. Istraživači smatraju da će sličnih padavina biti i u narednom periodu, kao posljedica zagrijavanja planete.
Uz padavine, u planinskim predjelima Evrope, pojavile su se lavine  blata i kamenih blokova, kao u švajcarskom mjestu Berghoto Bongo. Masa zemlje i kamena pokrenula se sa visine od 3369 metara i prema dolini brisala sve pred sobom. Istraživači računaju da će i u budućnosti često dolaziti do sličnih pojava. Temperatura se u Alpama već godinama stalno povećava. Trajni led koji je stabilizovao Alpe topi se.
A ono što je posebno interesantno, zabilježeno je da se nakon uragana Irma, u SAD ponovo počelo pričati o klimatskim promjenama.
(izvor:focus)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)