spagosmail

Dobrodošli na moj blog


03.10.2017.

Raif Dizdarević predsjednik Odbora za obnovu Partizanskog groblja u MostaruNa juče održanom sastanku Upravnog odbora Udruženja antifašista i boraca NOR – a Mostar formiran je Odbor za obnovu i revitalizaciju Partizanskog groblja u Mostaru, koji broji 69 istaknutih antifašista iz Bosne i Hercegovine, ali i država nastalih raspadon Jugoslavije.
Za predsjednika Odbora izabran je Raif Dizdarević.
Prvi sastanak Odbora biće održan u toku mjeseca i time će se staviti tačka na sve špekulacije koje se pojavljuju u javnosti o tome ko i na koji način će voditi ove aktivnosti.
Na sastanku je zaključeno da sastav odbora nije konačan i da ima mjesta za sve koji žele pomoći u realizaciji ovog izuzetno važnog i zahtjevnog projekta.
(NovaSloboda.ba)
03.10.2017.

Mostar, četiri slike dronom


(tekst i slika objevljeni na Mostarskicrnjaci/facebook)

1. Zgrada na Glavnoj ulici među Mostarcima poznata kao ZEMA (Zemaljsko magazin), kasnije NAMA (Narodni magazin), gdje je 1960.ih bila smještena Učiteljska škola, a kasnije Skupština.

2. Mostarska ljepotica, biser austrougarske arhitekture – Hotel Neretva. Nema razglednice, snimke ili stare slike Mostara na kojoj se nije našla ova ljepotica izgrađena 1892. godine. Izgorila u godini u kojoj je trebala da proslavi svoj stogodišnji jubilej, ali i danas prkosno stoji i svjedoči o svojoj ljepoti.

3. Ušla je u srce svakog starijeg Mostarca – robna kuća Razvitak . Biser socijalističke arhitekture, čija je fasada puna motivima lova, divljih konja, plesa, vinove loze... U sklopu robne kuće nalazila se višespratnica koja je zbog sigurnosti građana nakon rata uklonjena.

4. Zgrada među Mostarcima poznata kao Viša djevojačka škola , otvorena je 1893. godine i bila je jedna od tri državne škole za djevojke na području današnje Bosne i Hercegovine. Djevojke sticale široko teoretsko, ali i praktično obrazovanje, u tkz. ženskim zanimanjima, kao što je bilo krojenje, šivanje, vezenje, kuhanje, ali i matematika i geometrija. Iz takve škole sigurno su izlazile dobro obrazovane djevojke, žene, koje su kasnije mogle samostalno obavljati čitav niz interesantnih zanimanja.
(mostarskicrnjaci)
03.10.2017.

Iz kukavičijeg jajeta


"Što se jednom izleže…mora se hraniti“, glasila bi izreka iz ptičijeg svijeta, a fotografija u prilogu prikazuje jednog trstenjaka (Acrocephalus) kako hrani ptića kukavice.
Kada se iz šume čuje „ku ku“, to označava oglašavanje mužjaka kukavice, a na taj način on ograničava svoju teritoriju. Ženke kukavice se oglašavaju prilično kreštavim glasom, a najčešće onda, kada svoje jaje polažu u tuđe gnijezdo.
Britanski zoolozi sa Cambridge univerziteta su dešifrovali značenje posmatranog ponašanja kukavica. Oni su nedobrovoljnim roditeljima puštali snimak na kome su se oglašavale ženke kukavice i upoređivali ga sa oglašavanjem drugih prica. Pronašli su da je u nekim slučajevima oglašavanje ženke kukavice veoma slično napadačkom oglašavanju vrapca.
Prema rezultatim istraživanja, trstenjaka su veoma zbunjivali takvi zvukovi, pri čemu je čak pokazivao i znakove straha. To povećava vjerovatnoću da ova ptica iz straha previdi kukavičije jaje u vlastitom gnijezdu i mirno ga izleže. Trik sa imitiranjem vrapca gorka je potreba kukavica.
Mnoge ptice, međutim, nisu glupe i odmah izbacuju strano jaje iz gnijezda, iako ono veoma liči njihovom jajetu.
(izvor:focus)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)