spagosmail

Dobrodošli na moj blog


04.10.2017.

Sitan znamen: Spomen ploča u Gimnaziji


Sve do 1998. godine, u zgradi Gimnazije, kad se uđe na glavni ulaz odmah na zidu s desne strane, bila je postavljena spomen ploča, kojom se odaje počast palim borcima – bivšim učenicima ovoga zdanja.
Ploču je postavio Savez boraca NOR-a. Te godine je ploča maknuta i ne zna joj se sudbina.
Na ovaj način je spašavamo od zaborava.
PrirediliIsmail Braco Čampara Tibor Vrančić / Smail Špago
(Novasloboda.ba)
04.10.2017.

Počinje 2. Festival antifašističkog filma


Udruženje antifašista i boraca NOR – a Mostar obavještava da će 2. Festival antifašističkog filma biti održan u Mostaru od 23. do 28. oktobra.
Biće prikazano 6 filmova, od čega 5 igranih i jedan dugometražni dokumentarni. Projekcije će se odvijati u kući Gojka Vukovića, odnosno na Memorijalnoj sceni 2532 sa početkom u 20 sati.
Ulaz na sve projekcije je besplatan, a poslije svake projekcije vodiće se razgovor.
Cilj je, prije svega mladim ljudima, približiti razne oblike fašizma i neofašizma i njihovog djelovanja, te uticati na njihovo antifašističko opredjeljenje, kao trajnu civilizacijsku tekovinu na koju Mostar može i mora biti ponosan.
Na bazi ankete i mišljenja učesnika u razgovorima jednom od autora prikazanih filmova biće dodijeljena nagrada Mostarski univerzum, koja u svom rješenju ima motiv sa Partizanskog groblja u Mostaru.
(NovaSloboda.ba)
04.10.2017.

Snaga talasa


Izvući se iz jednog ogromnog snažnog talasa najbolje se uspijeva sa jednim Duck Dive (roniti kao patka).
Taj potez pripada surf sportu i zove se tako, jer se i patke njim služe kako bi se probile kroz veće talase. Ipak, malo gracioznije nego patka, kroz vodu Hudhuranfishi, na sjeveru Male atola, na Maledivima, probija se surferka Amy Kotch. Ovaj atol je jedno od najomiljenijih mjesta za surfanje na Maledivima. Neposredno uz plažu, nalazi se niz barova, u kojima umorni sportisti prikupljaju snagu za nove pokušaje. Talasi ovdje dostižu visinu od dva do tri metra. Kako svaki put od snage talasa ne bi ponovo bila vraćena na pijesak plaže, sportistkinja mora ubrzati sa zaveslajima prije talasa. Tada svom snagom, zajedno sa daskom, zaroni duboko pod talas. Zvuči malo komplikovano, a u stvari tako i jeste. Zato je potrebno puno vremena i treninga, dok surfer ne postigne pravi osjećaj, kada je najbolje zaroniti pod okomiti snažni talas.
Ove godine, po prvi put na ekstremnom surf takmičenju Titan of Mavericks u Kaliforniji smiju učestvovati i žene. Tu talasi dostižu visinu i do 20 metara. Kome je jahanje na ovim okomitim razornim talasima, ipak, malo škakljivo, on mora znati barem jedno: pravovremeno zaroniti kao patka.
(izvor:focus)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)