spagosmail

Dobrodošli na moj blog


05.10.2017.

Mostar ušao u uži izbor destinacija Eurowingsa


Glasajte za ''Grad na Neretvi''

Upravo vi možete svojim glasom dovesti Eurowings u MostarAerodrom Mostar se nakon pregovora našao u užem izboru budućih destinacija njemačke kompanije Eurowings. Ovaj put kompanija želi čuti i mišljenje svojih putnika pa su odabir novog odredišta prepustili upravo njima. Destinacija koja dobije najviše glasova će se uvrstiti u ljetni red letenja za 2018. godinu. Glas za dolazak Eurowingsa u Mostar možete dati OVDJE.Osim Mostara, u uži krug su ušli Brač, Belfast, Bergen, Castellon, Trst, Biarritz, Podgorica, Shannon i Trapani.  

(izvor:bljesak)
05.10.2017.

Strahovi i nadanja


Najbolje želje, nadanja i hiljade ličnih osjećaja, napisani su na šarenim molitvenim trakama.
U blizini graničnog grada Paju, u Južnoj Koreji, ovakve poruke potpuno su pokrile mrežu jedne demilitarizovane zone.
Radoznalo, jedna žena gura nekoliko zastavica u stranu, kako bi uputila pogled ka drugoj Koreji.
Vjerovatno se ovih dana  ona osjeća kao i milioni drugih ljudi: Ona misli o vremenu u kome niko više neće imati straha od Kim Jong-una, od njegovih raketa, od atomskog rata.
Zbog toga ostatak svijeta ispituje novim manevrima vojnu opciju za slučaj, do kojenikad ne bi smjelo doći.
(izvor:stern)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)
05.10.2017.

Jesam li lijepa?


Sve više mladih žele da se tetoviraju.
Najmlađa tetovirana djevojčica, prema medicinskoj stručnoj literaturi, ima samo 8 godina.
Najkasnije sa 13 godina interes prema slikama na tijelu povećava se rapidno. Jedna američka studija tvrdi da 10 posto tamošnjih studenata na univerzitetima ima barem jednu tetovažu na tijelu.
Narednih 55 posto tvrdi da bi je želilo imati. Pri tome se može samo pretpostaviti, kroz sve šta treba da prođe jedna porodica, čije dijete u pubertetu želi jednom tetovažaom iskazati svoju vjernost nekoj pop zvijezdi, tako da se skoro čini lijepim kad se na nečijem ramenu nađe istetovoran jedan, recimo nosorog.
Pubertet i tetovaža, je li to dobra ideja? Američki medicinari su u stručnom časopisu „Pediatric“ iznijeli svoju procjenu problema.
Sveukupno gledano, crteži na tijelu ne sadrže neke dramatične slike. Tetovaža je danas toliko rsprostranjena da skoro svaki treći na svojoj koži ima neki tatoo. Čak 90 posto ih tvrdi da se zbog jednom nacrtanih slika kasnije ne kaju. Njih 30 posto smatra da ih njihove slike na koži čine seksi i atraktivnim, a čak svaki peti tvrdi da uz tetovaže imaju osjećaj više snage. Pomalo čudno djeluje tvrdnja čak 9 posto anketiranih da su kroz tetovažu postali „zdraviji“.
Uz ovo se odlično uklapa jedna studija italijanskih istraživača, prema kojoj mladi nemaju pojma o potencijalnim rizicima po zdravlje koje im donosi sam proces tetovaže. Najčešće nakon tetoviranja dolazi do infekcija kože, koja nastaju zbog nedostataka higijene igala. Takođe su zabiježene i reakcije upale osjetljive kože. Sve u svemu, naučnici su mišljenja da teških komplikacija nema i da nisu tako česte. O nekim potencijalnim dugoročnim posljedicama nema saznanja.
Malo više brige medicinarima predstavljaju društvene posljedice mladalačkih preferencija. Doduše, javno mišljenje se po tom pitanju davno promijenilo. U vremenima kada čak i neke First Lady, ili zvijezede pop scene, nose tetovaže, teško da će se tetovaže tumačiti kao znakovi dubioznih promjena života.
Međutim, za mlade postoji drugi problem: teško da će kod nekog poslodavca posao dobiti neki kandidat sa čijeg vrata se cereka mrtvačka lobanja. Citirajući jednog šefa, tetovaže dolaze na treće mjesto „ubica karijere“. Od tetovaža su još lošiji piercing, ili neugodan zadah iz usta.
Stoga se mladima savjetuje da prije odluke o tetovaži čitavu stvar malo sami istraže i razmisle, zašto i na kome dijelu tijela žele imati tatoo. Ukoliko se ne animiraju na razmišljanje, postoji velika šansa da će kasnije pripadati grupi onih koji provode jedan drugi trend: odstranjivanje tetovaža.
Međutim, ta procedura je puno skuplja nego samo tetoviranje, a u velikom broju slučajeva ne uspjeva komplet.
(izvor:sdz)
(NovaSloboda.ba)