spagosmail

Dobrodošli na moj blog


06.10.2017.

Vrijeme je tikve
O ovoj temi je do sada dosta puta pisano, čak i na ovom mjestu, svake godine, otprilike u ovo doba, kad i jeste vrijeme tikve. O tikvi se zna skoro sve: (Cucurbita pepo L. – Cucurbitaceae) je jednogodišnja, zeljasta biljka. Vodi porjeklo, kao i ostale vrste tikvi, iz Centralne Amerike i donešena je u Evropu u XVI stoljeću (u Peruu i Meksiku, arheolozi su pronašli dokaze stare 4000 godina o kulturi njenog gajenja). Gaji se radi ploda koji može biti težak i preko 10 kg (nisu rjetki primerci mase od 50 i više kilograma) i sjemena iz kojeg se, hladnim postupkom, cjedi ulje.
Po prehranbenoj vrijednosti i dijetetskoj važnosti vodeća je među povrćem. Ima šest puta više pektinskih tvari nego jabuka i cikla, bogata je vitaminom A, sadrži i vitamine C, E i skupinu vitamina B, ima kalijevih soli i željeza. Meso je posebno ugodna slatka okusa, što je osobito izraženo pri pečenju. Priprema se kao varivo, služi za umake, musake, može se kuhati, puniti palačinke i savijače, a od spomenute tikvice proizvode se i sokovi. Stariji plodovi se koriste kao i bundeve za pečenje.

Uz ove opšte podatke i jedna priča, zabilježena ovih dana na više stranica na internetu. Naime, možda i jedinstvena samoposluga na svijetu, samo za tikve. Nalazi se negdje u Njemačkoj, barem po natpisu na slici. Pored puta složene tikve, Zaustavi auto, odaberi tikvu po želji, a novac ostavi u kasu postavljenu ispod oglasa za prodaju. Poznavajući Nijemce, ovako nešto kod njih sigurno funkcioniše, bez velike zloupotrebe. Ne samo za tikve, nego i za još neke vrste voća i povrća.
Na dnu oglasa je napisano kako samo plaćena tikva čovjeka čini sretnim.

Jedan od komentara sa društvenih mreža:
Da li bi ovako nešto kod nas funkcionisalo? Samoposluga bundeva, odabereš bundevu, piše cjena po komadu i ubaciš pare u kasu. Bojim se, poslje 24 sata kod nas ne bi bilo ni bundeva ni kase.
D: Samo plaćena bundeva čini čovjeka sretnim. Viđeno i uslikano na njivi pored puta, u Njemačkoj
(spagos)
06.10.2017.

Velež Mostar Kup 2017


FK Velež Mostar organizira Međunarodni turnir Velež Mostar Kup 2017. koji se održava od 06.10. – 08.10.2017. godine. Turnir se organizira za selekcije 2003. i 2005. godište.
Utakmice će se igrati na Stadionu Rođeni i stadionu FK Bjelopoljac. Na turniru, pored domaćina Veleža, učestvuju još i Hajduk, Crvena zvezda, Željezničar, Sarajevo, Široki Brijeg, Zrinjski, Split, Blagaj, Bjelopoljac, Lokomotiva, i dr.
Ceremonija otvaranja na rasporedu je u petak, 06.10.2017. godine, sa početkom u 9 sati, na Stadionu Rođeni. Utakmice će se igrati od 08 – 22 sata, dok će se na stadionu FK Bjelopoljac utakmice igrati do 18h. Završnica je planirana u nedjelju, 08.10.2017. godine.
Ovim putem pozivamo sve ljubitelje fudbala u Mostaru da svojim dolaskom uveličaju turnir i na djelu vide buduće nade bh. fudbala, ali i regiona.
SVI STE DOBRODOŠLI !
http://fkvelez.ba/velez-mostar-kup-2017-2/
06.10.2017.

Svijet i u svijetu svašta: Trening na visokom nivou


Visinske pripreme su preporučljive, kako sportistima, tako i ostalima, jer poboljšavaju izdržljivost.
Samo je pitanje: Na kojoj visini?  Da li gornja konstatacija važi i za ljude, koji čitav radni dan, pa i radni vijek, provode za pisaćim stolom?
Sada to zaposleni u jednoj poslovnoj zgradi na Old Streetu u Londonu mogu sami testirati.
Na krovu ove zgrade sa 16 spratova izgrađena je atletska staza duga 150 metara, na najvišem nivou.
Pogled s ove visine je fantastičan, a oni oni najuporniji mogu pokazati šta se u njima još krije.
Jedan puni maraton, ovdje bi iznosio tačno 281 krug.
Pa ko voli…
(izvor:stern)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)