spagosmail

Dobrodošli na moj blog


07.10.2017.

Poezija svjetlosti

Uz gornju sliku u opisu je bio jedan lagan tekst. Interesantna slika, intaresantan tekst. Kad sam preveo tekst, učini mi se da lijepo zvuči. Iz horizontalnog položaja, tekst prebacih u vertikalni. Čini mi se da ni tako ne zvuči loše.


"Misteriozni mir u parku u rano jutro, dok se tišina udobno gnijezdi pred suncem i umom. Još uvjek je tih ovaj grad, još uvjek zadržava dah, prije nego što ispljune svoju buku i gužvu. Usamljeni trkač u parku može mirno trenirati za neki svoj maraton, može pogledati na sat i vidjeti, koliko je sati, a prije svega, trepćući očima dočekati prve sunčeve zrake i uživati u svjetlosti".


Misteriozni mir u parku
u rano jutro,
dok se tišina udobno gnijezdi
pred suncem i umom.

Još uvjek je tih ovaj grad,
još uvjek zadržava dah,
prije nego što istrese
svoju buku i gužvu.

Usamljeni trkač u parku
može mirno trenirati
za neki svoj maraton,
može pogledati na sat
i vidjeti,

koliko je sati,
a prije svega,
trepćući očima
dočekati prve sunčeve zrake
i uživati u svjetlosti.
(sdz)


(prevod:spagos)
07.10.2017.

Kružni tok kod Đačkog doma bio je u planu daleke 1911. godine


foto Mostarscki crnjaci

foto Nova sloboda

Nećemo ovdje o kopanju i zatrpavanju mostarskih ulica. Toga je svakom preko glave već dugo vremena, a po prilici biće još dugo.
Nakon Rondoa, kružnog toka kod Mljekare, i najnovijeg kod nekadašnjeg HITa, taman kad su počeli radovi na još jednom kod Đačkog doma, počelo je kopanje ulice, pa ćemo na taj kružni sačekati dok se ne polože cijevi, ulica zatrpa i asfaltira. 
Jedna interesantna stvar je vezana za ovaj kružni tok kod Đačkog doma. Naime, kad je pravljen plan grada 1911. godine, neko je od tada već izgrađenog Rondoa isprekidanim linijama produžio ulicu prena sjeveru, i baš na ovom mjestu, također iscrtanim linijama, uctrtao jedan novi Rondo.
Pogledom na kartu grada Mostara iz 1911. godine jasno se vidi Rondo, izgrađen 1897. godine, sa svih šest ulica koje su se širile iz njega. Vidljivi su nazivi ulica Stephanie Alee i Liska ulica, dok za ostale ulice nisu unešeni nazivi iz onog vremena.
Na karti je uočljivo, da je u blizini Rondoa, prema sjeveru, isprekidanom linijom nacrtan još jedan kružni tok, koji je trebao biti izgrađen na današnjem raskršću kod Đačkog doma, raskršće nekadašnjih ulica Vladimira Nazora i Ante Zuanića. Ulica Stjepana Radića tada nije ni postojala, ali je bilo planirano da se ta ulica spoji do hotela Mostar, kojega također nije bilo toga vremena.
U produžetku ulice, od ovog drugog kružnog toka, prema sjeveru, vidi se objekat koji stoji na sred ulice. To je bila zgrada nekadašnje metorološke stanice, a u daljem produžetku ove ulice sa lijeve strane vidljiv je jedan malo duži objekat, gdje je kasnije sagrađena zgrada sadašnje Hirurgije.
Gore, iza toga objekta je raskršće sa nekadašnjom ulicom Safeta Mujića, koja je opet prema jugu vodila direktno do Gimnazije, sa jednom ulicom koja je vodila ka Bahnhofu, ili stanici, a ustvari to je ona slijepa ulica koja je nekada išla pored hotela Mostar, od nekadašnje Vage, prema kolosjecima stare stanice i nikada nije ni bila asvaltirana.
Paralelno sa željezničkom prugom, sa istočne strane stanice, išla je ulica koja je do gimnazije nosila naziv Kolodvorsaka, a dalje se zvala Parallel Gasse, današnji Bulevar.


Smail Špago
07.10.2017.

U potrazi za posebnom vrstom meda


Ljuljajući se na konopcima, skupljači meda u istočnom Nepalu spuštaju se niz liticu, do polukružnih saća punih meda, zalijepjenih za gole kamene zidove litice
Med ovih, oko 3 centimetra velikih pčela, ima opojni ekefat. Kamenite pčele, kako ih nazivaju, lete do grmlja rodendrona, čiji cvjetovi sadrže halucinogene. Vijekovima ovaj med sa Nepala važi kao odličan lijek protiv kašlja, a primjenjuje se i protiv infekcija rana.
Pitanje je, koliko dugo još?
Obzirom da su cijene ovog halucinogenog meda jako visoke, kamenite pčele postale su ugrožena životinjska vrsta.
(izvor:spiegel)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)