spagosmail

Dobrodošli na moj blog


10.10.2017.

Otrgnuto od zaborava – Sead Vladović Guče


Sead Vladović- Guče će se u petak 13. ovog mjeseca u 19 h u Galeriji Centra za kulturu Grada Mostara predstaviti svojom 43. samostalnom izložbom. Izložba nosi naziv „Otrgnuto od zaborava“, te kroz trideset radova (ulje na platnu) donosi motive (ne)zaboravljene Hercegovine.
Sead VLadović Guče je rođen 1955. godine u Mostaru, a slikarstvom se bavi od 1974. godine. Usavršavao se u Berlinu, te u Cirihu gdje je i živio i stvarao od 1994. do 1996. godine. Nakon povratka u Mostar 1999. godine otvara atelje i galeriju, a 2003. godine i privatnu školu slikarstva. Njegovi su radovi puni posebnog poetskog realizma.
Izlagao je u Švicarskoj, Austriji, Njemačkoj, Italiji, Turskoj, Hrvatskoj.
Dobitnik je Zlatne značke Univerziteta Sarajevo.

(mostarski.ba)
10.10.2017.

San ili java


„Ne zna se tačno, je li zajebancija nastala u Mostaru, ili je Mostar nastao iz zajebancije“ B. Dežulović

(tekst koji slijedi objavljen je na portalu Hercegovina.info, 10.10.2017)

Probuđen Mostarac koji je bio zaleđen 20. godina

Mostarac koji je u znanstvene svrhe zaleđen prije 20 godina danas je probuđen i trebao bi nastaviti s normalnim životom

Nakon buđenja,(zaleđen 2017. g probuđen u 2037.g.)  N.N (podaci poznati redakciji portala) osjeća se dobro i sjeća se svega što je prethodilo njegovom zaleđivanju.
Prvi dan naš junak je prohodao ulicama svog rodnog grada. Kaže da se poželio mostarske kave, i da se osjeća kao da je nije popio ima 20 godina. Na pitanje našeg novinara kako mu izgleda rodni grad nakon 20. godina on je odgovorio da ne može da vjeruje da je izbivao fizički 20 godina iz Mostara. "Ne znam što bih rekao, nestvarno mi je da je prošlo tih 20 godina, a meni se čini da sam sinoć legao i jutros se normala probudio. Možda je sve ovo šala ili ružan san i možda sam spavao samo jednu noć". 
Na pitanju na čemu temelji svoje riječi kaže:" Gradonačelnik je isti, Zrinjski je n na čelu ljestvice, Mostar nema sportsku dvoranu, gradske ulice su pune rupa i bagera. Možete vi pričati što hoćete, ali za tih vaših 20 godina ništa se promijenilo nije".
Svaka sličnost sa stvarnim događajima i osobama je slučajna!
HERCEGOVINA.info

U svakom slučaju dobra mostarska zajebancija. Autor je mogao komotono napisati da je bio začeđen i 30 godina, a datum zamrzavanja pomjeriti na prije 10 godina, znači 2007.
(spagos)


10.10.2017.

U delti Biserne rijeke

U Kini upravo nastaje jedno od najneobičnijih građevinskih djela na svijetu. Plan zvuči suludo, ali je već pri kraju realizacije.
Kako bi ubuduće put od Hongkonga do kockarskog raja Macaoa trajao samo 40 minuta, umjesto sadašnjih 4 sata, između ova dva grada nastaje jedan mega most dužine 35 kilometara. Ono što je još luđe, po projektu, na jednom dijelu dugom više od 5 kilometara čitav most prelazi u podvodni tunel. Ovo neobično rješenje je bilo neophodno, jer je delta Biserne rijeke važan pomorski put za veliki broj brodova. Mnogi brodovi natovareni kontejnerima su danas toliko visoki, da ne bi mogli prolaziti ispod mosta.
Za inžinjere je ovo bio izazovan projekat. Da bi most „nestao u moru“, morali su izgraditi dva ogromna ostrva, koji se nalaze na početku i na kraju podvodnog tunela. A samo ovaj dio projekta je bio skuplji nego sva ostala gradnja.
Biserna rijeka, ili Zhu Jiang, svojom dužinom od 2200 kilometara, treća je rijeka u Kini, nakon Yangtze i Huang Ho. Delta Biserne rijeke se nalazi između Hongkonga i Macaoa.
(izvor:sternview)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)