spagosmail

Dobrodošli na moj blog


11.10.2017.

Sitan znamen: Spomen kuća s pločom Avdi Humi


Istorijska građevina, kuća porodice Muftić u mahali Cernica, nalazi se u ulici Ćemalova. Nije poznat datum izgradnje objekta, ali se pretpostavlja da je izgrađen koncem XVIII vijeka.
U današnjoj kući Muftić, u periodu prije Drugog svjetskog rata, živjeli su Ahmed Humo, brat književnika Hamze Hume, i njegova supruga Zehika Humo, rođena Vejzović.
U toj kući, jula mjeseca 1941. godine, na sastanku Oblasnog komiteta KPJ donesena je odluka o podizanju ustanka u Hercegovini i formiranju partizanskih jedinica. Tom sastanku prisustvovao je i Avdo Humo, član Pokrajinskog komiteta.
Nakon završetka Drugog svjetskog rata, 27.07.1949. godine, građani Mostara, u znak zahvalnosti, na tom objektu postavili su spomen-ploču.
PrirediliIsmail Braco Čampara Tibor Vrančić / Smail Špago
(NovaSloboda.ba)
11.10.2017.

Crvena noć u Zürichu


FK Velež obavještava sve svoje navijače i simpatizere da u saradnji s FACE TV-om 14.10.2017. godine u Zürichu organizuje Crvenu Noć. Manifestacija se održava u “Stadthalle Dietikon” i počinje u 18:00. Obilježimo 95 godina postojanja hercegovačkog velikana.

Muzički gosti su velike BH zvijezde Željko Samardžić i Enes Begović. Pored muzičkih zvijezda, Centralni dnevnik s Senadom Hadžifejzovićem uživo iz “Stadthalle Dietikon”.

Kupovinom ulaznica za ovaj prestižni događaj direktno donirate sredstva za natkrivanje tribina i kupovinu sjedala za stadion “Rođeni”.
(fkvelež)


11.10.2017.

Kao dječija igra


Jedna vrsta papagaja iz Indonezije, zadivila je istraživače njegovim nepojmljivim talentom.
Kada se činilo da papagaj, kome su dali ime Figaro, više nema nikakve šanse da dođe do zrna kikirikija, jer njegov kljun nije mogao proći kroz uski otvor, papagaj je uradio nešto neočekivano. Uzeo je jedan štapić, njime gurnuo zrno na kosinu, i ono se dokorljalo do njega.
Da ova vrsta ptica postupa ovako inteigentno, postoji dobar razlog. Ovdje se radi o vrsti papagaja Goffin kakadu, koja i u njenoj domovini Indoneziji važi za veoma inteligentnu vrstu.
Koliko je uz sve to spremna za učenje novih stvari, pokazali su istraživači iz Austrije. Kod njih je kakadu morao rješavati veoma kompleksne zadatke kako bi došao do hrane. U najkraćem vremenu naučio je kako koristiti pomoćna sredstva, ali i praviti ih.
Kako kažu istraživači: jedan odrastao kakadu ima inteligenciju četvorogodišnjeg djeteta. Najmanje.
(izvor:sternview)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)