spagosmail

Dobrodošli na moj blog


17.10.2017.

”Kad vrijeme zamiriše” - deseta knjiga Nusreta Omerike


Čast i zadovoljstvo nam je pozvati Vas na promociju 10. jubilarne knjige Nusreta Omerike pod nazivom ''Kad vrijeme zamiriše'', koju organizuje Narodna biblioteka Mostar u okviru ''Oktobra - mjeseca knjige''.
Promocija će biti upriličena u četvrtak, 19.10.2017. godine u 19:00 sati u Studentskom hotelu Mostar.
Promotori: dr. Enisa Gološ
doc.dr. Irma Marić
Moderator: Meadin Mrndžić

o autoru:

Nusret Omerika je rođen u Mostaru. Završio je Filozofski fakultet u Sarajevu, a svoju prvu knjigu poezije “Okajana galija”, kako ju je pjesnik sam nazvao “knjigu traženja”, objavio je 1985. godine.
Dio njegovog do sada objavljenog književnog opusa posvećen je antologizacijama nikad objavljenih usmenih pjesama s prostora bivše Jugoslavije, s posebnim akcentom na bošnjačke usmene lirske pjesme.

(Narodna biblioteka Mostar)
17.10.2017.

Golf za knjigu rekorda
Teren za golf se ovom prilikom protegao kroz čitavu Mongoliju
Adam Rolston (28) iz Sjeverne Irske, nekadašnji igrač ragbija, posjetio je ovu zemlju kako bi apsolvirao „najdalju golf rupu na svijetu“. Jedna stvar za knjigu rekorda.
Tokom 82 dana, prešao je 2.011 kilometara kroz nenaseljena planinska područja ove zemlje.  Pri tome je napravio tačno 20.093 udarca i izgubio 150 loptica za golf, od 400 koje je ponio sa sobom.
Čitav put je prešao sa prijeteljem Ron Ruthlandom, koji je za ovu priliku bio njegov caddie, vukući za njim na kolicima samo ono najneophodnije. Caddie je, inače, sluga, koji igračima golfa nosi torbe sa različitim štapovima.
Cilj im je bio Ulan Bator, gdje je uputio posljednji udarac ove duge golf partije. Putovanje je obavljeno u saradnji sa Laureus Sports for Good i Odborom za razvoj golfa.
Nagrade od po 20 hiljada dolara uplatili su u fondaciju za brigu o djeci.
(izvor:stern)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)