spagosmail

Dobrodošli na moj blog


21.10.2017.

Zemlji prijeti „ekološki Armagedon“


Broj letećih insekata smanjio se za 76 posto u posljednjih 25 godina, navodi se u studiji koja upozorava da se približavamo ekološkom Armagedonu* jer insekti, kao oprašivači biljaka i plijen za veće životinje, igraju bitnu ulogu za život na Zemlji.

Iako se i ranije znalo da je pojedinih vrsta, poput pčela i leptira sve manje, naučnici su bili šokirani padom broja jedinki širom prirodnih rezervata u Njemačkoj. Još uvijek nije utvrđen nijedan uzrok, ali smatra se da su među glavnim krivcima uništavanje divljine kako bi se napravila poljoprivredna zemljišta te korištenje pesticida. Također, kao faktor koji igra ključnu ulogu navedene su i klimatske promjene. 

"Insekti čine oko dvije trećine života na Zemlji, ali došlo je do strašnog pada. Čini se da od Zemlje pravimo prostor koji je negostoljubiv prema mnogim oblicima života i trenutno smo na dobrom putu za ekološki Armagedon. Ukoliko insekti nestanu, sve će biti uništeno", kazao je Dave Goulson, profesor prirodnih nauka na univerzitetu u Sussexu i koautor studije. 

Istraživači su isključili vremenske prilike i promjene u krajoliku prirodnih rezervata kao moguće uzroke nestanka insekata. Rezultati su zasnovani na radu nekoliko desetaka entomologa amatera širom Njemačke koji su hvatali insekte u specijalizirane zamke. Kada je težina uzoraka uzetih iz zamki upoređena s uzorcima iz 1989. godine, ustanovljen je prosječni gubitak od 76 posto. Pad je čak i veći tokom ljeta kada je broj insekata na najvećoj razini, čak 82 posto. 

"Činjenica da se broj letećih insekata smanjuje na tako velikom području je alarmantno otkriće", kazao je Hans de Kroon, ekolog na Univerzitetu Radboud i dodaje da su brojke izvan prirodnih rezervata znatno gore. 

Izvještaj UN-a iz marta upozorava da pesticidi koje hemijske industrije agresivno promoviraju imaju katastrofalan utjecaj na okoliš, ljudsko zdravlje i društvo u cjelini. 

Istraživanje o padu broj insekata objavljeno je u časopisu Plos One.

(*Armageddon je pojam najčešće vezan uz proročanstvo o kraju svijeta.)

(PlusOne)
21.10.2017.

Na Partizanskom ovih dana
20. oktobar 2017.
Bez komentara!
(fotosi:Štefica)
21.10.2017.

Vožnja iznad oblaka


Kina granice svojih arhitektonskih mogućnosti pomjera sve više i više.
Ovih dana su objavljeni spektakularni snimci mosta Aizhai u Kini, izgrađenog prije nekoliko godina u Huanu, planinskoj provinciji u centralnoj Kini. Most povezuje dva tunela na susjednim planinama, ukupne je dužine 1534 metra, raspona 1.176 metara, dok visina cestovnog dijela mosta iznad Dehang doline iznosi 336 metara. Vožnja preko njega traje samo jednu minutu.
Izgrađen je s ciljem poboljšanja saobraćaja u ovom području, gdje su gužve i zastoji u saobraćaju bili redovna pojava.
Impresivna statistika mosta se našla se u prestižnoj Guinnesovoj knjizi svjetskih rekorda, kao najduži most, na najvećoj visini iznad neke doline na svijetu. Njegova siva i narandžasta čelična konstrukcija povezuje dva tunela, autoputem sa četiri trake, po dvije u svakom pravcu, a povezuje gradove Chadong i Jishou, smanjujući vrijeme vožnje, od nekada četiri sata, na manje od jednog sata.
Radovi su počeli prije skoro deset godina, u oktobru 2007. godine, a završeni krajem 2011. godine.
Most je privremeno bio otvoren za pješake tokom proljeća 2012. a  pušten je u saobraćaj u martu 2012. godine.
Za većinu običnih Kineza, to je još samo jedan visoki most, još jedna simbolična ikona kineskog arhitektonskog razvoja, u skladu sa duhom brzog razvoja Kine.
Izgradnja je koštala 170 miliona funti.
(izvor:dailymail)
Smail Špago
(NovaSlobod.ba)