spagosmail

Dobrodošli na moj blog


25.10.2017.

Sitan znamen: Ploča iznad trgovine braće Mrav


Još jedna ploča od prije Prvog svjetskog rata je sačuvana. To je ploča s oznakom Trgovine braće Mrav – Jevtana i Simata, registrovana daleke 1860. godine.
Njihova trgovina se nalazila na kraju ulice Mala Tepa i na samom početku Kujundžiluka.
Ploča je pisana ćirilicom i na italijanski.
Inače, ta radnja je predmetom mostarske izreke „Dronja protjerala zeca kroz mrava“. Naime, za vrijeme jedne velike poplave, kad je Suhodolinom nabujali potok Dronja nosio sve što joj se našlo na putu, od kamenja, granja, stabala, nadgrobnih ploča pa čak i leševa, iz radnje vlasnika Zeca (koja se nalazila uznad Kulluka) odnijela je čeličnu kasu, koja je proletjela kroz Mravovu magazu i uništila je.
PrirediliIsmail Braco Čampara Tibor Vrančić / Smail Špago
(NovaSloboda.ba)
25.10.2017.

Kinezi na odmoru

I
zdaleka se čini kao da se na slici vidi veliki Kineski zid, nekada sagrađen od kineskog cara, kako bi štitio od upada stranih konjanika. Kada se malo bolje zagledamo, u stvari vidimo jedan karavan.
To su kineski turisti na kamilama na putu preko pjevajućih pješčanih dina u Dunhuangu, starom gradu – oazi, na nekadašnjem Putu svile. To je ujedno cilj jednog putovanja, koji se obavlja u vrijeme „Zlatne sedmice“, koja je u Kini propisana od strane države, za proslavu Dana osnivanja Kineske države, 1. oktobra.
Ove godine, tokom te sedmice, na je putu bilo 710 miliona Kinaza, kao nikada do sada.
(izvor:spiegel)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)