spagosmail

Dobrodošli na moj blog


28.10.2017.

Počinje zimsko računanje vremena


Zimsko računanje vremena ove godine počinje 29. oktobra, pomjeranjem kazaljki na satovima za jedan sat unazad. Sa 3.00 sata, satovi će biti vraćeni na 2.00. Zimsko računanje vremena traje do posljednjeg vikenda u martu, kada počinje ljetno računanje vremena. Prelazak na ljetno i zimsko računanje vremena prvi put je zabilježen 1916. godine u zemljama na sjeveru Evrope radi uštede energije, jer se period dnevnog svjetla sa ranih jutarnjih sati "premiješta" na večernje. Ljetno računanje vremena u bivšoj Jugoslaviji uvedeno je 27. marta 1983. godine.

Dan nakon prvog pomjeranja sata u martu 1983. u Mostarom se pričao vic:
Jedan priča kako mu se prije zornjak javljao u krevetu, sa sad u autobusu
Na to drugi dodade: Mora da radiš u Sokolu.

(spagos)
28.10.2017.

U Mostaru nekada bješe Razvitak

Robna kuća metkovićkog Razvitka u Mostara, od otvaranja 1. marta 1970. godine pa sve do rata, bila je jedan od ponosa i prepoznatljivost grada na Neretvi.
U vrijeme kada je direktor bio Miroslav-Miro Prusac, u Robnoj kući bilo je zaposleno 380 radnika. Prema podacima Privredne komore Jugoslavije, Robna kuća Razvitak u Mostaru bila je među pet najboljih u zemlji.
Nekoliko godina pred rat, Robna kuća je proširena. Uz nju je bio i stambeni dio, koji je, usljed ratnih dejstava, srušen do temelja i koji je i dan-danas predmet nedovršenog sudskog epiloga, jer vlasnici stanova nikad nisu dobili materijalnu satisfakciju.
Nekadšanja mostarska ljepotica danas je na klimavim nogama, a  svakodnevne slike podsjećaju na bivšu zgradu HEKOM-a, koja se godinama čerupala na očigled svih onih koji su plaćeni i zaduženi za sprječavanje kriminala. Na kraju je HEKOM postao ruglo na ulazu u Mostar.
Sada ta ista situacija prijeti da zadesi Razvitak. “Lovci” na željezo svakodnevno otkidaju dio po dio Robne kuće, ne obazirući se što zbog toga može doći i do nesreće, pa i žrtava, jer zgrada, ako se ovako nastavi s njenim čerupanjem, za kratko vrijeme “poljubiće” zemlju.
Brojni građani prijavljivali su policiji i drugim nadležnim službama da se zaustavi uništavanje Robne kuće, ali se sve, nažalost, na tome i završavalo.
Slike nekadašnje ljepotice u sred grada najbolje govore u kakvom se ona stanju sada nalazi.
Da li će se neko u gradu sjetiti i preduzeti nešto da se prestane uništavanje preostalog dijela Robne kuće, ostaje da se vidi, ali kada je Mostar u pitanju, bilo bi veliko iznenađenje da se tako nešto i dogodi.
(NovaSloboda.ba)
28.10.2017.

Ljepota pogleda odozgoPogledi odozgo, pomoću drona, helikoptera ili balona, koje koriste fotografi iz ruske fotogrupe AirPano, pokazuju svijet onakvim kakav je, sa strane na koju je nemoguće drugačija doći.
Zona opasnosti
Iako, skoro 2300 metara visoki vulkan Bromo, na indonezijskom ostrvu Java, povremeno ponovo izbija, zadnji put je to bilo 2016. godine, turisti do njegovog vrha mogu  doći provizorno napravljenim stepeništem,
Mjesto čežnje
Zapadno od Nove Gvineje, u Indopacifičkom okeanu, leži arhipelag Raja Ampat, prekriven džunglom, prema pisanju jednog reklamnog prospekta, u stvari je „posljednji raj na zemlji“.
Vodeni svjetovi
Kao da je okolina građena za potrebe naučno-fantastične serije „Igra prijestolja“. Svjetionik Aniva na ostrvu Sachalin, sjeverno od Japana, zadržava talase i orkane pristigle sa Pacifika.
Priroda boje i vode
Jezera i višestepeni vodopadi u sred veličanstvenog šarenila boja, tipični za Nacionalni park Jiuzhaigou, u kineskoj provinciji Sichuan, proglašeni su svjetskom baštinom 1992. godine.
Područje Žutog zmaja
Mekani slojevi krečnjačkih naslaga u kineskoj provinciji Sichuan, formirale su kilometrima duge jezerske terase. Mjesto se zove Huanglong, u prevodu: Žuti zmaj.
Svijet boja
Grad Fes u Maroku je poznat po njegovim zanatskim kvartovima, i više puta je istican po ljepoti boja.
(izvor:stern)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)