spagosmail

Dobrodošli na moj blog


05.12.2017.

Iz istorije boksa: Majka prekinula meč u Engleskoj


Vjerovatno je mnogim ljubiteljima boksa još poznato ime engleskog boksera Tony Wilsona (rođen 1964), koji je predstavljao Veliku Britaniju na Olimpijskim igrama 1984. godine, a u profesionalnoj karijeri je bio britanski šampion u teškoj kategoriji između 1987. i 1989. godine.
Jedna veoma interesantna situacija desila se na meču za prvaka Engleske, održanom 22. septembra 1989. godine, u kome je Tony Wilson pobijedio Steve McCarthyja pod kontroverznim okolnostima. Meč je održan pred 1.000 gledalaca u Guildhalli u Southamptonu. U tome meču. prednost je bila na do tada još nepobjeđenim Steve McCarthyja.
Mc Carthy je u trećoj rundi uputio jednu seriju opasnih udaraca Wilsonu, stisnuvši ga u konopce. Sve je navodilo na jednu laku i brzu pobjedu McCarthyja…
I tada se desilo ono, zbog čega se i danas priča o ovom meču. U ring se popela Wilsonova 62. godišnja majka Minna Wilson i počela udarati Mc Carthyja cipelom po glavi. Krvave glave McCarthy je napustio ring. Pošto je, uz to u ring ušao i čovjek iz Wilsonovog ugla, Mc Carthy je vjerovao da je meč već dobio, digao ruke u vis u znak pobjede i sišao sa ringa. Međutim, bizarni sudija Adrian Morgan je insistirao da se meč nastavi, što je McCarthy odbio. Wilson je proglašen pobjednikom tehničkim nokautom? Nakon proglašenja pobjednika, uslijedili su nemiri u ringu, a Wilsonova majka je bukvalno izvučena sa ringa od strane čuvara reda. McCarthy se vratio na ring samo da smiri gužvu. Nakon meča. McCarthy je morao u bolnicu, gdje je zbog posjekotina na glavi, prouzrokovanim udarcima Wilsonove majke, dobio četiri šava. Bokserska federacija je potvrdila odluku sudije u ringu i regisrovala meč pobjedom Wilsona.
Umjesto da se zahvali majci na pomoći, Wilson joj je jednostavno zabranio da ubuduće dolazi na njegove mečeve, a majka je iskoristila priliku i javno se izvinula za ono što je uradila.
Wilson je sada u bokserskoj penziji, a usput vodi bokserski gym i trenira mlade boksere.
Steve McCarthy (1962 – 2017.) je postao britanski šamion u teškoj kategoriji 1990. godine
Detalji iz runde u kojoj majka ulazi u ring i udara boksera cipelom na linku:
(izvor:guardian)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

05.12.2017.

Labirint na dnu dna


Ronilac na slici istražuje jednu krašku pećinu ispunjenu vodom. Kao ulaz, poslužio mu je otvor koji je nastao urušavanjem gornjeg sloja pećine. Ovakve pećine nastale u krečnjačkim područjima imaju stručne nazive Cenote. Jedna od najdužih jamskih podvodnih sistema na svijetu nalazi se na meksičkom poluostrvu Yucatan
Cenote, ili na španskom Mayathan, je rupa u krečnjaku, u obliku ponora, stvorena rušenjem gornjeg sloja pećine, a nakon toga ispunjena vodom iz podzemnih tokova.
Termin dolazi od Maya sa meksičkog poluostrva Yucatan, gdje je u tamošnjoj saveznoj državi Quintana Roo poznato više od 1.000 ovakvih cenota, a nešto manje ih se nalazi na Yucatanu i Belizei. U prosjeku, svaka ima dužinu do 15 metara, a neke i do 100 metara. Nastaju u kraškim područjima.
Po nekadašnjem vjerovanju Maya, smatrane su ulazima u podzemni svijet i često su ih koristili za religiozno polaganje žrtava.
(izvor:spiegel)
Smail Špago


(NovaSloboda.ba)