spagosmail

Dobrodošli na moj blog


07.12.2017.

UABNOR Mostar: Prolongira se antifašističko okupljanje na Partizanskom groblju


Udruženje antifašista i boraca NOR – a Mostar, cijeneći atmosferu u gradu nakon posljednje presude Haškog suda, otkazuje okupljanje antifašista na Partizanskom spomen groblju u Mostaru zakazano za subotu, 9. decembra 2017. godine, navodi se u današnjem saopštenju UABNOR-a Mostar.
“U novonastaloj situaciji, bilo kakvo protestno okupljanje većeg broja građana može biti rizično i pogrešno shvaćeno od jednog broja građana, što nije namjera organizatora, te je, u cilju doprinosa poboljšanju atmosfere u gradu, najavljeni skup prolongiran za drugi termin, o kojem će javnost biti blagovremeno obaviještena”, stoji na kraju saopštenja.


(NovaSloboda.ba)
07.12.2017.

Barbie sa maramom


Lutka Barbie ide u korak sa vremenom. Sada nosi maramu na glavi, što se baš i ne sviđa svima.
Barbie se može kupiti sa hidžabom, muslimanskom maramom na glavi, pri čemu su joj pokriveni kosa, vrat i prsa. Novi model iz kuća Mettel  izgleda kao mlađa sestra mačevalke Ibithaj Muhammad (31), koja je bila prva američka sportistkinja koja je nosila hidžab, dok se takmičila na Olimpijskim igrama u Riju. Tamo je osvojila bronzanu medalju.
„Sretna sam da će se od sada mnoge djevojčice moći igrati sa Barbie lutkama koje nose hidžab“, rekla je Ibithaj.
Za nju je ovo ostvarenje njenog sna iz djetinjstva.
„Barbie s hidžabom trebaju pokazati da djevojčice mogu sve,“ rekla je proizvođač ovih lutaka Mettel.
Barbie je najprodavanija lutka na svijetu, uz pretpostavku da je istovremeno i najomrženija. Neko uvijek na nju ima neku primjedbu. U vezi sa novim izgledom Barbie, već pristižu pritužbe u smislu.
„U budućnosti će neko smatrati maramu na glavi kao nešto sasvim „normalno, iako marama pripada Islamu. Ovo nije normalno, nego antifeministično. Djevojčice dijeli na dobre i loše“, rekla je pravnica Seyran Ates i borac za ženska prava.
Nastavnica Islama Lamya Kaddor ima sasvim suprotno mišljenje, i sve ovo komentariše puno više opušteno.
„Svako ima mogućnost da kupi neku drugu Barbie. Ranije je Mettel bila optuživana zašto prodaje samo lutke sa plavom kosom, polugole, visoke i mršave. Sada ih ima raznih vrsta i to opet nekome smeta i nije dobro“, kaže Lamya.
(izvor:stern)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)