spagosmail

Dobrodošli na moj blog


02.01.2018.

Super mjesec 2018.


Početak godine donio je jedan nebeski spektakl koji se mogao vidjeti na mjestima gdje je noć nudila kristalno jasan pogled. Na londonskom aerodromu mjesec, u poređenju sa siluetom aviona djeluje gigantski, slično kao i na ostalim slikama u poređenju sa okolnim objektima.
Takozvani super mjesec koji se pojavljuje na horizontu u poređenju sa okolinom djeluje puno većim. Naučnog imena ovog fenomena nema, jer je to ustvari optička varka. Nastaje kada je mjesec najbliži Zemlji. Ovog 2. januara bio je udaljen svega 356.5567 kilometara od planete Zemlja. Mjesec se pri tome doima oko 14% veći nego normalno, pri čemu je i 30% svjetliji.
Mjesec će se 31. januara pokazati ponovo u njegovom punom sjaju. Drugi puni mjesec u jednom mjesecu je također rijedak događaj i naziva se plavi mjesec.
Inače ove godine ćemo vidjeti ukupno 13 punih mjeseci, od toga dvanaest novih mjeseci i jedno pomračenje mjeseca.

(web)
02.01.2018.

Sklanjaj se s puta!


Proteklih prazničnih dana, kada su ih svi tražili da im se na sankama dovuku pokloni, jeleni su poludili.
Tražili su tročasovnu radnu nedelju uz punu platu. Neprihvatljivo! Ovaj crveni jelen je stoga pokazao vrhove na svojim rogovima, htijući posjetioce naučiti redu, ali i za sebe priuštiti malo poštovanja. Rogovi na gotovs, i naprijed!
Fotografija nastala u mjestu Glancoe u Škotskoj za neke će vjerovatno biti šokantna. Uostalom, kao i za dame koje se nalaze u okviru slike. Zašto se životinja ovako strmoglavila na parkingu u Škotskoj?
Možda je u pitanju bila so razasuta po asvaltu. A jelen voli so, ne samo kad su praznici.
(izvor:stern)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)