spagosmail

Dobrodošli na moj blog


03.01.2018.

Sitan znamen: Željezničarski stanovi


Zbog blizine željezničke stanice, nakon Drugog svjetskog rata pristupilo se izgradnji stambenih objekata u ulici Safeta Mujića za potrebe brojnih željezničara i njihovih obitelji.
Jedna zgrada i danas postoji, a jedini znak koji podsjeća na željeznicu koja je već odavno maknuta s platoa iza zgrade, ostao je samo ovaj amblem željeznice.
PrirediliIsmail Braco Čampara Tibor Vrančić / Smail Špago
(Novasloboda.ba)

03.01.2018.

Lukomir na meti pljačkaša, obijeno desetak kuća, polupani prozori


Deset kuća u, preko zime, napuštenom i zaključanom Lukomiru, obijeno je i opljačkano na kraju stare godine, a provalnici su odnijeli brojne etnografski vrijedne rukotvorine, među ostalim ručno vezene narodne nošnje i pletene čarape karakteristične za bjelašnička sela.
“Polupani su prozori, razvaljena vrata na desetak kuća, a prema tragovima u snijegu moglo se zaključiti da su provalu izvršile tri osobe, koje su, očito je boravile duže vremena u kućama. Nađene su prazne flaše, zaprljano suđe, opušci od cigareta, a ostavljen je u jednoj kući ženski veš”, kaže u izjavi za Fenu Mujo Masleša, jedan od stanovnika Lukomira iz  čije je kuće, između ostalog, ukradeno stotinjak pari ručno pletenih vunenih čarapa.
Na pitanje kako su saznali za pljačku, Masleša kaže da su njegova sestra i zet u subotu, pretposljednjeg dana stare godine otišli u Lukomir, da obiđu kuće, da vide da nisu vodovodne cijevi ili krovovi zbog snijega i vjetra oštećeni, kako, inače, svih prethodnih zima praktikuju da povremeno neko od stanovnika sela ode i vidi da nema kvarova.
“Vidjeli su najprije tragove u snijegu, a onda obijene kuće, polupane prozore”, pojašnjava Masleša, koji je Feni poslao i fotografije iz Lukomira nakon što su kuće obijene.
Danas su u Lukomir išli i drugu stanovnici, i uglavnom iz svih kuća su odnijete ručno pletene čarape, pape, narodna nošnja, a posebna šteta je što te rukotvorine imaju etnografsku i tradicijsku vrijednost.
Policiji su prijavili provalu kuća, ali im je rečeno da ako ne mogu s kolima  stići do sela, ne mogu ni uviđaj izvršiti.
Do Lukomira se može stići pješice iz Umoljana ili Čuhovića,  a do tih sela se može autom doći.
Do sada, a to je prethodnih šest  zima svih 22 kuće u Lukomiru su bile zaključane, ali nisu imali probleme kakve su sad doživjeli.
Na izmaku stare godine pljačkaši su po snijegu i pješice stigli  u Lukomir na 1.495 metara nadmorske visine da bi, pored znatne  materijalne štete, pričinili  vlasnicima kuća velike nevolje i sekiraciju, kaže na kraju razgovora Masleša.
Zbog snježne blokade i neprohodnog puta, stanovnici Lukomira  sedmu zimu zaredom napuštaju selo i do kasnog proljeća borave u Tarčinu, Hadžićim, Vlakovu i drugim naseljim u okolini Sarajeva. Selo su ove zime napustili krajem novembra.
(Fena)
(Novasloboda.ba)
03.01.2018.

Kvartet tornjeva u DresdenuPretpostavimo da bi se sa kvartetom tornjevima na slici, u Dresdenu (Njemačka), mogli malo poigrati: Hausmansturm, sasvim desno, sa njegovih 100,27 metara je najviši i nadvisuje Frauenkirche, sasvim lijevo, sa 91 metar, Hofkirche, druga s lijeva, sa staklenom kupolom visine 86 metara, kao i nekadašnju fabriku cigareta Yenizde. Ona je sa njenim tornjevima visokim 62 metra, ali je i najneobičnija.
Po čemu, vidi se na drugoj slici.
Fabrika je sagrađena 1908. godine u stilu jedne džamije, jer je duhan za proizvodnju cigareta dolazio sa područja Yenizde, koji se nalazi u današnjoj Grčkoj.
Koji tornjevi su najljepši? Tečko je reći: A sva četiri zajedno nacrtali su u ranu zoru jednog jutra jednu čarobnu sliku.
Naravno, u odgovoru čovjek mora biti i subjektivan. Tokom jedne posjete Dresdenu prije više godina, pogled se lijepio baš za minarete fabrike duhana, iako su i ostala četiri objekta fascinirala.
(izvor:stern)
Smail Špago
(Novaloboda.ba)