spagosmail

Dobrodošli na moj blog


04.01.2018.

Crni labud uživoKako lijep labud, a uz to crni i ponosan. Negdje ga zovu i “tužni labud”. Pobrinuo se za mnoge znatiželjne poglede i fotografije na Rajni u Kelnu. Jedan crni labud među mnogo bijelih. Pitanje: Odakle se odjednom pojavio?
Mnogi su jednog takvog labuda vidjeli prvi put u životu. Imao je neku izvanrednu ljepotu u sebi, čak mu je perje bilo nešto posebno. Drugačije nego kod ostalih primjeraka.
A kako se ponašao među bijelim labudovima? Sasvim normalno. Kljun uz kljun tražili su hranu.
Po svoj prilici to je jedan od solista na putu, pa je publika i u tome vidjela neku vrstu tragike.
Eksperti su odmah ustvrdili kako jedan ovakav primjerak može poticati samo iz nekog zoološkog vrta, u kome živi unutar jedne zatvorene zajednice.
A njihovo porijeklo nije iz Evrope, potiču iz Australije i sa Novog Zelanda.
(izvor:express)

(spagos)
04.01.2018.

Najstrmija žičara na svijetu
Švajcarska ne oskudijeva u žičarama, a uprkos tome, sada je bogatija za jednu, još spektakularniju. U Schlattli je u pogon puštena, najvjerovatnije, najstrmija žičara na svijetu.
Nova uspinjača ima posebno izgrađene cilindrične vagone, koji omogućavaju da putnici ostanu u uspravnom položaju tokom vožnje. Podovi se mogu pomicati tako da se prilagođavaju usponu.
Uspinjača se proteže na 744 metara i prevozi putnike iz mjesta Schlatti, kod grada Schwyza, do alpskog sela Stoosa. Najveća strmina nagiba pruge iznosi skoro 110 posto.
Najmodernija žičara na svijetu, pri tome, ne služi samo potrebama turista, nego je od životne važnosti i za oko 150 stanovnika, koji preko čitave godine žive u ovom mjestu.
Gradnja Stoos Bahna trajala je 14 godina, dvije godine duže nego što je planirano. Uspinjača je koštala 52 miliona švicarskih franaka (48 miliona eura).
Glasnogovornik žičane željeznice izjavio je da su vrlo ponosni zbog završetka projekta. Dodao je da putovanje najstrmijom uspinjačom na svijetu traje samo četiri minute.
(izvor:spiegel)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)