spagosmail

Dobrodošli na moj blog


06.01.2018.

Rekord u solo jedrenju: Za 42 dana oko svijeta
S upaljenim bakljama u rukama i jednim sretnim osmijehom, novi svjetski rekoreder u solo jedrenju uplovio je u luku Brest u Francuskoj, uz doček i slavlje hiljada navijača.
Francuz François Gabart oborio je dosadšnji svjetski rekord u solo jedrenju oko svijeta. Novi rekord sada glasi 42 dana, 16 sati, 40 minuta i 35 sekundi. Gabart je jedrenje preduzeo na njegovom 30 metara dugom trimaranu MACIF i poboljšao dosadašnji rekord njegovog zemljaka Thomasa Covillea za 6 dana i okruglo 10 sati.
„O ovakvom vremenu nisam ni sanjao“, rekao je Gabart nakon što je stigao u luku. Uz to je bio samo dva dana „sporiji“ od svjetskog rekorda u jedrenju oko svijeta jedne čitave posade.
Gabart je na putu oko svijeta neprekidno jedrio rutom od Francuske, pored Rta dobre nade (Cape of Good Hope), na jugu Afrike, rta Leeuwin (Cape Leeuwin), u zapadnoj Australiji i Kap Horna (Cape Horn), krajnje južne tačke arhipelaga Ognjena zemlje u Južnoj Americi.
(izvor:express)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)
06.01.2018.

„Mostarski crnjaci“ su otišli u istoriju


(tekst koji slijedi objavljen je na portalu bljesak.info dana 5. januara 2017. godine). Cilj teksta je da se ukaže na istinu, i pravo sta je stvari, jer nakon što je autor stranice Emilio Perić lično ugasio svoju stranicu pod nazivom „Mostarski crnjaci“, koja je brojala blizu 60 hiljada pratilaca, na facebooku se pojavila surogat stranica sa istim imenom, uz lažnu tvrdnju kako je sam facebook ugasio prethodnika. U svrhu ispravnog informisanja prenosimo tekst u cjelosti.)

Samo su jedni ''Mostarski crnjaci'' i oni su otišli u povijest

Originalna Facebook stranica ''Mostarski crnjaci'' je ugašena.

Samo su jedni ''Mostarski crnjaci'' i oni su ugašeni, rekao je za Bljesak.info Emilio Perić, koji je godinama vodio ovu Facebook stranicu. Inače, Perić je kako nam kaže ovu Facebook stranicu ugasio prošli mjesec iz jednostavnog razloga - želi odmor.
''Jednostavno želim odmor i da ne bude nekog stresa. Jer što god se objavi, netko se ''nađe'' u objavi i jednostavno ne želim više stresa'', pojasnio nam je Emilio. Nakon što je Emilio ugasio svoju stranicu, pod istim imenom je otvorena nova stranica ''crnjaka'', kojoj on nije autor.
''Netko je otvorio stranicu i piše da je prethodnu, koju sam ja administrirao ugasio Facebook što nije istina. Sam sam ugasio stranicu, a ova nova je kopija s kojom nemam nikakve veze. Mnogi su je pokušali kopirati ali samo je jedna prava stranica koja je otišla u povijest'', pojasnio je Emilio, još jednom napominjući da je trenutna stranica lažna i da nema nikakve veze s prethodnim ''crnjacima'' Podsjetimo, na stranici ''Mostarski crnjaci'' svakodnevno su se objavljivale fotografije o ljepotama ali i apsurdima Mostara, sve u želji da nasmije pratitelje ali i podigne svijest građana te poboljša sliku grada na Neretvi. Perić je poručio da se nada kako će ovi novi autori stranice smisliti nešto novo i kreativno, a ne samo kopirati.

(bljesak.info) 
06.01.2018.

Sretan Božić!

oko 1900.

Свим припадницима православне вјере упућујемо божићну честитку ријечима Христоc се роди. Нека овај празник свим вјерницима православцима у њихове домове унесе срећу, здравље, мир, љубав и свако добро.