spagosmail

Dobrodošli na moj blog


09.01.2018.

NK Sloga Ljubuški -Za nezaborav!

 

(tekst koji slijedi objavljen je na portalu ljubusaci.com 7. januara 2018. godine, autor je Kemal Mahić)

Jedan od temeljnih identiteta grada Ljubuškog je formiranje i rad N.K. „Sloga“ Ljubuški (1951.g.)
Klub je formiran kako bi reprezentirao naš grad, naš Ljubuški.
Klub je bio u funkciji sporta i njegovih uzvišenih ciljeva (prijateljstvo, ljubav, nadmetanje i sportski fer-play) kao što je to bilo 50-tih i 60-tih godina prošlog stoljeća.
Sportska dostignuća su bila rezultat priprema, ljubavi, entuzijazma i sportskog rivalstva u Zoni Hercegovina.
N.K.“Sloga“ je kao domaćin nastupala većinom na igralištu koje se i danas zove „Babovac“.
Zavisno odakle su igrači dolazili, tako se povećavao i broj navijača iz različitih dijelova komune Ljubuški.
Za N.K.“Sloga“ su nastupali mnogi nogometaši iz grada Ljubuškog, a afirmacijom nogometa postepeno nastpali igrači iz Predgrađa, Vitine, Veljaka, Klobuka, Graba i drugih sela općine Ljubuški.
Osim navedenih naselja boje N.K.“Sloge“ su branili i igrači iz Trebižata, Čapljine, Mostara i drugih susjednih općina.
Jedini preduvjet da bi neko igrao je bila sintagma „Znaš li igrati nogomet?“.Nikakvi drugi parametri nisu odlučivali hoće li neko biti prvotimac naše N.K.“Sloga“.
U tome je časna uloga N.K.“Sloga“ u njegovoj veličanstvenoj ulozi boje i dresa kluba koji je obilježio mladost generacija ljubušaka.
S vremenom, a naročito nakon izgradnje „Centra malih sportova“ N.K.“Sloga“ je izgubila primat u organizaciji sportskih kolektiva našeg grada. Tada počinje uspon R.K.“Izviđač“(M) i (Ž) i pojedinačnih sportova.
Ali teško da će bilo koji sportski kolektiv, sada i ubuduće, dostići slavu „krčitelja amaterskog sporta“ i dostignuća koja pripadaju amaterskom klubu i ekipi N.K.“Sloga“ Ljubuški.
Zato je N.K.“Sloga“ – NEZABORAV!

Objavljivanjem fotografija koje slijede želimo da afirmišemo likove i sportiste koji zaslužuju našu pažnju nakon 60-70 godina.To činimo radi njih, radi njihovih obitelji i familija u nadi da će djeca prepoznati svoje roditelje, svoje djedove,s voju braću a bogami i pradjedove.

Autor prepoznaje na fotografijama:
Ivu Jelavića, Ćamila Nuhića („Dura“), Slobodana Mahića (Žuću), Šućru Alendara, Selama Konjhodžića, Smiljana Martinovića, Ljubu Drinića, Kordića, Hilmiju Konjhodžića, Dervu Konjhodžića, braću Kovač, Mujezinović Mustafu, Sadiković Đemicu, Milu Šimunovića, Ibrišima Hrnjičevića, Milu Živkovića (Mrču), te članove rukovodstva: Branka Raševića, Fadila Kadragića, Ivicu Zlomislića, Mišu Todorovića, Ziju (Muniba) Delalića, Đabira Sadikovića (sekretara)…
Na posljednjoj fotografiji su članovi DTV “Partizan“ (gimnastika): Vahdo Delalić, Šućro Alendar, Džemil Nevesinjac, Ćamil Nuhić, Selam Konjhodžić,Emir Nevesinjac, Huso Šukalić…

Ove fotografije poklanjamo čitateljima portala www.ljubusaci.com

Fotografije smo dobili ljubaznošću Ćamila Nuhića i njegovog sina Evice, na čemu im autor iskreno zahvaljuje (otac i sin igrači N.K.“Sloga“!)

Kemal Mahić
09.01.2018.

Zaboravljeni dio odjeće: Šešir moj, šešir mojU stvari, bez igdje ičega na glavi, izgleda nekako veoma tužno.
Kod mnogih u ormaru za garderobu, negdje na gornjoj polici, pa onda sasvim u kraju, može se još  uvijek pronaći neki šešir. Stavljen u kesu, kako ne bi kupio prašinu, a nekada je bio frak za glavu.
Prava gospoda nosila su ga za praznike, na posebne sastanke, na sahrane. Krasio je nekada davno glavu Humphrey Bogarta, Winstona Churchilla, Franklina D. Roosevelta. Sve prošlost!
Jednostavno, ne uklapa se u nova vremena. Svjetski poznati proizvođač šešira Borsalino je, u međuvremenu, bankrotirao, proizvođač koji je nekada štitio ljudske glave.
A danas? Šta reći, kad i američki predsjednik nosi baseball kapu.
(izvor:focus)
(NovaSloboda.ba)
09.01.2018.

Svijet je čudno mjesto: Dinosaurusi i njihove potrebe


Istraživanja imaju srazmjerno malo saznanja o tome kako su, na primjer, dinosaurusi vršili njihove nužne potrebe.
Pri tome je jedno sigurno: Za njihovo izumiranje sigurno nije bio presudan nedostatak higijene u njihovim toaletama.
Kostimirani Tiranosaurus Rex na jednom sajmu stripova u Londonu slikovito pokazuje njegovo ponašanje poslije korištenje toaleta. On pere svoje ruke! Očigledno, čovjek u njegovoj unutrašnjosti zna šta mu je obaveza.
Ali, kako čovjek u ovakvom kostimu uopšte obavlja svoje potrebe? To ostaje zagonetka.
(izvor:stern)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)