spagosmail

Dobrodošli na moj blog


12.01.2018.

Prvi put: Zemlja i mjesec na istoj fotografiji


Nasa je prvi put pokazala jednu fotografiju snimljnu iz svemira, na kojoj se istovremeno vide i Zemlja i Mjesec
Više od 384.000 kilometara djeli Zemlju od Mjeseca. Iako je udaljenost tako velika, jedna svemirska sonda Nase je po prvi put uspjela da oba nebeska tijela dobije na jednoj fotografiji.
To je uspjelo američkoj svemirskoj sondi „Osiris-Rex“, teškoj oko 2100 kilograma. Preklapanjem i spajanjem tri fotografije omogućilo je da se oba nebeska tijela vide na jednoj fotografiji. Slika je inače nastala početkom oktobra, a tek sada je objavljena.
U septembru je sa Floride startao jedan svemirski brod, sa misijom da istraži porijeklo života na 650 miliona kilometara udaljenom asteroidu Bennu. I upravo sa tog puta nastala je ova jedinstvena fotografija Zemlje i Mjeseca.
U trenutku nastanka slike sonda je od Zemlje bila udaljena oko pet miliona kilometara.
Prema informacijama koje daje Nasa, „Osiris-Rex“ bi trebala već 2018. godine stići na asteroid Bennu i tamo sakupiti prašinu staru 4,5 miliona godina, koja bi nakon povratka trebala biti istražena od strane Nasa.
Naučnici žele istražiti, kako su životno važne supstance, kao što je recimo ugljenik, nekada došli na Zemlju. Misija će koštati oko 718 miliona dolara.
(izvor:focus)

(spagos)
12.01.2018.

Uhvaćena u zamku


Izgleda bizarno i bolno, kako se ribarska mreža omotala oko perja ove blune (Sulidae), ali ona je još imala sreće.
Kako to procjenjuje organizacija BirdLife International, svake godine u području voda Evrope na sličan način ugine oko 200 hiljada različitih morskih ptica.
One se često umotaju u ostatke ribarskih mreža, iz kojih se nisu u stanju same osloboditi. Često je to ptičija sudbina, kada zarone za mamcima, koji su najčešće pričvršćeni za nevidljive najlonske niti.
Iz organizacija za zaštitu ptica predlažu da se za ribarske mreže koriste bolje vidljive trake, ili da u ribolov odlaze noću, kada su morske ptice manje aktivne.
(izvor:spiegel)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)