spagosmail

Dobrodošli na moj blog


16.01.2018.

Rekordi za vječnost: 1798. gol Sigurdssona za reprezentaciju Islanda


Islandski reprezentativac u rukometu Gudjon Valur Sigurdsson (38) na utakmici Euro 2018, protiv Hrvatske u Splitu, postigao je novi svjetski rekord u broju golova postignutim za reprezentaciju.
Kod gola za rezultat 17:23 islandski reprezentativac je samo nakratko podigao stisnutu pesnicu i nastavio dalje sa igrom. Utamica je na kraju završena pobjedom domaćina 29:22.
Bio je to pogodak za knjige istorije, koji je za trenutak utišao gromoglasnu dvoranu u Splitu.
U njegovoj 343. utakmici za reprezentaciju Islanda, golom broj 1798 prestigao je dotadašnji rekord Petra Kovacsa, koji je za reprezentaciju Mađarske igrao sedamdesetih, osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća, i reprezentativnu karijeru završio sa postignutih 1797 golova.
Sigurdson je istovremeno i najbolji strijelac Evropskih prvenstava, gdje na vječitoj listi vodi sa 262 gola sa deset prvenstava, ispred Nikole Karabatića, reprezentativca Francuske, sa 229 golova.
Za reprezemntaciju Islanda počeo je igrati sa 19 godina, sa kojom je 2008. osvojio olimpijsku srebrenu medalju, a 2010. bronzu na Evropskom prvenstvu. Sa njemačkim Gummersbachom je osvojio Ligu šampiona, kao i EHF pokal, a sa više klubova bio je prvak države. Trenutno igra za Löwe u rukometnoj Bunesligi.
(izvor:ksta)

(spagos)
16.01.2018.

Ledeni festival Harbin 2018: Svijet iz bajke od snijega i leda


Ledeni festival u kineskom gradu Harbinu otvoren je prvog petka ove godine. Internacionalni umjetnici stvorili su čarobni svijet od snijega i leda.
Posebno impozantna su umjetnička djela tokom noćnih sati. Ovih dana je u kineskoj metropoli Harbin zima prilično hladna. Temperature se spuštaju na minus 35 stepeni Celzijusa. A za Ledeni festival to su idealni uslovi.
Ovo je 34. put da se održava ovaj festival u Harbinu. Umjetnici iz čitavog svijeta. čija specijalnost su skulpture od snijega i leda, prije otvaranja festivala izveli su završne radove na njihovim figurama. Rezultat, jedan čarobni svijet, koji nije toliko upečatljiv tokom dana, iako je i tada čaroban, a posebno je impozantan tokom noći kad figure bivaju osvijetljene hiljadama boja, što stvara poseban ugođaj.
(izvor:rponline)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)