spagosmail

Dobrodošli na moj blog


19.01.2018.

Mornar Popaj napunio 89.

Jedan od najhrabrijih momaka iz crtanih filmova nikada nije izgubio popularnost.
Slavni mornar Popaj se prvi put pojavio u stripu 17. januara 1929. godine. Bio je to Thimble Theatre comic strip, i od prvog trenutka Popaj je naišao na sjajne reakcije. Sutra ovaj snažni mornar čija snaga leži u spanaku slavi 89. rođendan.
Popaj i Oliva su bili stvarni ljudi. Elzee Segar je inspiraciju pronašao u svom rodnom gradu Česteru, Ilinois. Jednooki Frank Roki Figel je bio poznat kao čovjek koji voli da se bije i da puši. Figel je preminuo 1947. godine, a na njegovom nadgrobnom spomeniku piše “čovjek koji je bio glavna inspiracija za Popaja”. Oliva je zasnovana na Segarovoj komšinici Dori Paskel koja je bila veoma visoka i nosila je punđu.
Popaj je kao što je znato ubijedio djecu da jedu spanak, ali u prvoj verziji Popaja njegova snaga nije zavisila od spanaka, već od magične ptice koju bi morao da pomazi po glavi. U verziji 1930. godine Popaj je počeo jesti spanak kako bi postao snažan. Za vrijeme Velike depresije upotreba spanaka je porasla za 33 procenta zbog popularnosti Popaja jer je u periodu velike ekonomske krize narod bio željan hrane koja će im dati snagu. Povezanost spanaka i snage je prvi put objašnjena u jednom medicinskom magazinu iz 1870. godine, uz tvrdnju da spanak sadrži tačno 10 puta više željeza nego što ga stvarno ima. Dakle, sve je počelo od jedne (ne)namjerne laži. A istina je da mišića nema samo od spanaka.

(izvor:express)
19.01.2018.

Svijet labudova


Ko je nekada, negdje šetao uz jezero po kome plove labudovi, sigurno zna kako pojedini primjerci znaju pratiti šetače, lagano, mirno uzduž staze, kao da su željni društva.
I naravno, pri tome, čovjeku kroz glavu prođe misao, kako je neki od tih labudova u nekom ranijem životu bio vjerni pas.
Ako bi se pratio tome sličan tok misli, onda bi prva pomisao za ovog labuda, koji je ratoborno iskrivio šiju na znatiželjnog šatača sa kamerom bila: „Uh, ovaj je u nekom prošlom životu garant bio kraljevska kobra“.
(izvor:sdz)
 Smail Špago
(NovaSloboda.ba)