spagosmail

Dobrodošli na moj blog


07.02.2018.

Sitan znamen: Politika – Posljednji ispraćaj Alekse Šantića


Povodom smrti i veličanstvenog pogreba našeg pjesnika Alekse Šantića, opširno je izvijestila i beogradska Politika u svom broju od 4. februara 1924. godine
Između ostalog, Politika piše: „Posmrtna povorka je bila duža od kilometra, a prošla je cio Mostar. Povorka se kretala iz Sreskog doma na Glavnoj ulici, Novom ulicom (danas Braće Brkića), preko mosta Kralja Petra (Titov most), Šetalištem do Rondoa, zatim Liska ulicom na Paralelnu ulicu (danas Bulevar). Zatim je kolona skrenula u Crkvenu ulicu (Onešćukova), pa preko Šemovačkog mosta na most Vojvode Stepe (Lučki most), te Glavnom sve do radnje Bunjića, odakle su Sokoli na rukama nosili tijelo strmim ulicama do crkve (Pravoslavne), a odatle još strmijim do groblja. Pet hiljada duša pratilo je najomiljenijeg Mostarca.“
Zanimljiva je još jedna primjedba na kraju ovog teksta: „Slabo učešće iz Beograda ostavilo je težak utisak, jer je prestonica mnogo dugovala najvećem sinu kršne Hercegovine. Nema patriotske i književne korporacije u Beogradu kojoj se on na pomoć nije odazivao“.
Danas ga svi svojataju, a on je samo bio Mostarac.
PrirediliIsmail Braco Čampara Tibor Vrančić / Smail Špago
(NovaSloboda.ba)
07.02.2018.

Behar bajama sa Majorke


Mi smo itekako ponosni na prve znake proljeća, a to je rani behar bajama, ili pak, japanske trešnje u parku. Proljeće mora doći, pa kako bilo da bilo. Raduju mu se svi, na bilo kojoj tački svijeta.
Slike novog behara iz Mostara smo već doživjeli i vidjeli na ovim stranicama i prenijeli raji širom svijeta. Lijepa, ali i očekivana vijest.
Behar je dah proljeća. Stabla badema (pod naški bajama) na španskom ostrvu Majorka zabijelila su se ovih dana u punoj bjelini, uz temperature od oko 15 stepeni. Tamo se nalazi oko 7 miliona stabala badema. Prve bademe su zasadlili Mauri u 10. vijeku, a sadnice stabala sa slatko mirisnim plodovima donijeli su sa Orijenta.
Njihov ukus je vrlo brzo osvojio stanovnike Majorke, a ubrzo su slijedlile i poslastice čiji je sastavni dio bio obogaćen bademom. Badem torta „Gato de Almendra“, ili liker „Flor d'Amentella“ i danas ovdje važe kao kulinarska tradicija. Do pravog proboja badema, međutim, došlo je tek nekoliko vijekova kasnije.
Naime 1891. godine, opaka bolest filoksera uništila je kompletne vinograde na ovom ostrvu i šire, a mještani su tada odlučili da, umjesto osjetljive vinove loze, ovdje zasade otpornije bademe. Danas je Majorka vodeći izvoznik badema u svijetu, a badem je, pored turizma, postao glavni izvor prihoda stanovnika ovog ostrva.
A uz sve to, bademi sa Majorke, jednom godišnje nam ponude i ovako prekrasne poglede u punom cvatu.
(Bild)
(NovaSloboda.ba)