spagosmail

Dobrodošli na moj blog


09.02.2018.

Svečano otvorene 23. Zimske olimpijske igre u Pyeongchangu


Zimske olimpijske igre, 23. po redu, otvorene su danas spektakularnom ceremonijom na Olimpijskom stadionu u južnokorejskom Pyeongchangu.
U narednih 17 dana za 102 kompleta medalja boriće se 2.900 sportista iz 92 države, među kojim će biti četvoro bosanskohercegovačkih olimpijaca – Elvedina Muzaferija i Emir Lokmić u alpskom skijanju, te Tanja Karišik i Mladen Plakalović u skijaškom trčanju.
U svečanom defileu učesnika, prvi su na stadion po tradiciji ušli sportisti Grčke, a zadnji države domaćina, zajedno s olimpijcima iz Sjeverne Koreje. Preostale države na stadion su ulazile po korejskoj abecedi. Sportska delegacija Bosne i Hercegovine je izašla 30. po redu, a zastavu BiH je nosila najmlađa članica tima, 19-godišnja Visočanka Elvedina Muzaferija.
Svečanost se održala pod sloganom “Mir u pokretu”. Na programu ZOI biće zastupljeni – alpsko skijanje, biatlon, bob, snowboard, skijaško trčanje, hokej na ledu, ski skokovi, brzo klizanje, umjetničko klizanje, curling i skijanje slobodnim stilom.
Prava takmičanja na 23. zimskim olimpijskim igrama počela su juče kvalifikacijama u curlingu i skijaškim skokovima.
Takmičenja svakog dana igara počinje od 9 sati po lokalnom, odnosno u ponoć po našem vremenu.
Pyeongchang je za Sapporom 1972. i Naganom 1998. godine  treći grad u u Aziji, kome je povjerana organizacija Zimskih olimpijskih igara. Južna Koreja je već bila domaćin Letnjih olimpijskih igara 1988. godine, koje su održane u Seulu, a prvi put biće domaćin najznačajnijeg sportskog događaja u zimskim sportovima.
(Fena)
09.02.2018.

Dani antifašizma u Mostaru od 12. do 17. februara


Udruženje antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (UABNOR) Mostar organizirat će od 12. do 17. februara manifestaciju “Dani antifašizma u Mostaru”, koja će okupiti brojne antifašiste iz svih krajeva bivše Jugoslavije, rečeno je na konferenciji za novinare upriličenoj tim povodom.
Manifestacija, koja će biti održana u povodu obilježavanja 73. godišnjice oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu, počeće otvaranjem izložbe “Nepokoreni Mostar u borbi za slobodu, koja će biti postavljena 12. februara u Narodnom pozorištu Mostar u 19 sati, dok će drugogo dana manifestacije na Memorijalnoj sceni 2532 u 19 sati biti upriličena projekcija igranog filma “Šišanje”.
U sklopu manifestacije, uz ostalo, u srijedu, 14. februara, u Centru za kulturu Mostar u 19 sati biće predstavljeno drugo izdanje knjige “Tito i mi- juče, danas, sutra”, o kojoj će govoriti Besima Borić, Slavo Kukić i Esad Bajtal, a 15. februara u hotelu “Bristol” u 19 sati održaće se tribina “Spomeničko nasljeđe NOB-a i kultura sjećanja”. Uvodničari na tribini biće Tomislav Išek i Senada Demirović- Habibija.
Centralna manifestacija obilježavanja koja će, prema najavama organizatora, okupiti preko hiljadu gostiju iz BiH i zemalja bivše Jugoslavije biće upriličena u subotu, 17. februara. Tom prilikom, u Narodnom pozorištu Mostar u 10 sati biće održana svečana akademija, a nakon nje, u 12,30 sati, polaganje cvijeća na Partizansko spomen groblje u Mostaru.
“Ove godine smo odlučili da upriličimo širu manifestaciju da se obilježavanje ovog značajnog datuma iz istorije Grada ne svede samo na to da dođemo jedan dan, ispričamo se, položimo cvijeće i čekamo neku narednu prigodu, nego da pokušamo skrenuti pažnju na vrijedne tekovine antifašizma koje baštini ovaj grad”. kazao je predsjednik UABNOR-a Mostar Sead Đulić.
Govoreći o atmosferi u kojoj se ove godine obilježava godišnjica oslobođenja Mostara, Đulić je dodao kako je atmosfera posljednjih godina otprilike konstanta.
“Imamo bujanje raznoraznih oblika neofašizma, neofašističkog djelovanja, aktivnosti čak i u vlasti, od pojedinaca u stranačkom djelovanju, u izjavama koje se daju i naravno da to sve skupa unosi nemir, ali istovremeno uvjerava nas da obilježavanje ovakvih dana, djelovanje na razvijanju ideje antifašizma i pokazivanje mladim ljudima kud ih vodi retorika i djelovanje i u šta ih guraju oni koji misle da upravljaju našim životima je naš prvenstven zadatak”, poručio je Đulić.
(Fena)
09.02.2018.

Neobični stanovnici velikih gradova


Ne mora biti nikakav loš znak što se jedna lisica probila do Downing Streeta broj 10, sjedišta britanske premijerke u Londonu. To može biti čak i znak nade.
Životinje, koje britanski gornji slojevi vijekovima love tokom njihovog skupog lova, prodiru sve dublje u velike gradove, a u samom Londonu ih sad u prosjeku ima oko 18 po kvadratnom kilometru gradske površine.
Razlog, u gradu mnogo lakše dolaze do  hrane, prevrćući po kantama za otpatke, u blizini restorana na primjer.
(spiegel)
(NovaSloboda.ba)