spagosmail

Dobrodošli na moj blog


16.02.2018.

Kad dođu neke godine


Na slici je prikazana autobuska stanica pred jednim staračkim domom u Furthu u Njemačkoj. To je u stvari fantomska autobuska stanica za Alzheimer pacijente, koji pokušavaju da odu iz doma. Na ovoj stanici oni čekaju na autobus koji nikada neće doći.
Osim sličnih autobuskih stanica, u istu svrhu se prave fantomske poštanske filijale, telefonske govornice, kamuflirana vrata, kako bi bolesne od demencije spriječili od bijega.
Prema zvaničnim podacima u Njemačkoj živi oko 1,4 miliona osoba koji su oboljeli od demencije, sa tendencijom rasta. Takve osobe najčešće žele otići “kući”, tamo odakle dolaze, a obzirom na obim poslova, uposleni u domovima ne mogu stalno pratiti sve ovakve osobe, kod njihovih dnevnih izlazaka u šetnju u krugu doma.

(welt)
16.02.2018.

Super sprinter


Jedna svraka je za dlaku pobjegla svom napadaču, zlatnom šakalu.
Brzi lovac, poznat po svojoj sposobnosti traganja, bliski je rođak vuka. U Evropi je njegovo prebitavalište dugo vremena bilo ograničeno samo na prostor Balkana. Usput, fotografija je napravljena u Bugarskoj. U međuvremenu Zlatni šakal već luta malo sjevernije, ali i zapadnije.
U Austriji se primjećuje češće nego drugdje, tamo je čak jedna ženka donijela i mlade na svijet.
U Njemačkoj, gdje ove životinje vrlo brzo postaju ozloglašene, primjećeni su samo sporadični primjerci.
(spiegel)
(NovaSloboda.ba)