spagosmail

Dobrodošli na moj blog


21.02.2018.

Sitan znamen: Drveni balkoni


Vakufska palata u Srednjoj ulici, koja je izgrađena 1894. godine na mjestu nekadašnjeg Karadžozbegova mekteba i hana, je u svojoj istoriji korištena u razne namjene.
Prostor na spratu se odmah nakon gradnje dvora koristio za vjerske namjene, učionice i slično, Tek mnogo kasnije Vakufski dvor je poznat po tome što je u njoj bila smještena mostarska opština, jedno vrijeme i Muzička škola, a u novijoj istoriji Modna revija. Prelijepu kamenu zgradu u pseudomaurskom stilu projektovao je arhitekt H. Nemeczek.
Na oba kraja zgrade postojao je po jedan balkon, koji su u početku bili drveni, ručno izrezbareni u obliku arabeski, a koji su naknadno zamijenjeni čvrstom armirano-betonskom gradnjom. Iznad oba balkona je postavljena po jedna keramička rozeta – medaljoni.
Priredili: Ismail Braco Čampara / Tibor Vrančić / Smail Špago
(NovaSloboda.ba)
21.02.2018.

Život je šaren


Iz daljine se čini da je neki umjetnik scenu prikazao kao svjetleću apstraktnu sliku: Bangkok u noći, snimljenu na „Ratchada Railway Night xxxu“.
Svjetiljke na štandovima svijetle kroz šarene tende i stvaraju mozaik boja. Ovakve pijace pod vedrim nebom su za domaće ljude i turiste jedna dobrodošla promjena nasuprot klimatizovanih mega robnih kuća.
Od fudbalskih dresova do pribora za mobitele, hiljade sitnih trgovaca nude sve što je čovjeku potrebno za život.
Naravno, i ukusne tajlandske specijalitete svježe sa pijace.
(stern)
(NovaSloboda.ba)