spagosmail

Dobrodošli na moj blog


24.02.2018.

Na Tepi ovih dana
Zima je. Nema baš puno izbora onoga što bi prodavci mogli ponuditi na Tepi, a hladno je pa ni kupaca nema. Tepa od pretprošle godine dobija novi izgled. Onako kako to Mostaru i treba. Zimi zaštititi od padavina, a ljeti od velike žege i kupce, i prodavače, ali i njihovu robu.
Nekoliko fotografije prenesenih sa facebook stranice Mostaru moj ti si meni sve, napravljenih 23. februara 2018. godine.
Lijepo za pogledati kako raji širom svijeta, tako i onima koji u ove hladne dane ni nemaju baš običaja napraviti krug preko Tepe i Starog mosta.

(spagos)
24.02.2018.

Pet kilometara visoki stub dima i pepela


Vulkan Sinabung na indonezijskom ostrvu Sumatra počeo je sa snažnim izbacivanjem vatre, dima i pepela. Zadnjih godina, ovaj vulkan, koji leži na pacifičkom vatrenom ringu, postao je veoma opasan. Sada je ponovo počeo sa erupcijama, a stub pepela i dima diže se do pet kilometara visine.
Vulkan je, inače, visok 2460 metara, a tokom ovog izbijanja eksplozije su uništile njegov kameniti vrh. Prema prvim informacijama, nije bilo povrijeđenih.
Vulkan je ponovo aktivan od 2013. godine. Hiljade ljudi koji stanuju u blizini tada su napustili domove. Od 2015. godine, za ovaj vulkan važi najviši stepen alarma.
Na indonezijskom ostrvu Bali, vulkan Agung, takođe, drži ljude na oprezu, jer već mjesecima stalno dolazi do erupcija.
Indonezija, inače, leži na pacifičkom vatrenom ringu, koji je najaktivnija zona na zemaljskoj kugli. Uzduž ovog ringa dolazi do česti potresa i izbijanja vulkana. Samo u Indoneziji postoji oko 130 aktivnih vulkana.
(ntv)
(NovaSloboda.ba)