spagosmail

Dobrodošli na moj blog


26.02.2018.

Livanjski divlji konji, februar 2018. – Fascinantni snimci iz zraka

(tekst i fotografije koje slijede objavljene su 26. februara na portalu radiosarajevo.ba, fotosi i video:Helifilm)

Svako ko se nekada vozio na dijelu magistralnog puta M-16 dionicom Livno-Kupres zna da se zbog velikog broja livanjskih divljih konja tuda mora voziti opreznije.
Livanjski divlji konji godinama su bili prepušteni sami sebi, odnosno grupi volontera - entuzijasta Planinarsko-ekološkog društva Borova Glava, a često su stradavali na magistralnom putu od nesavjesnih vozača pri velikim brzinama.

To stanje se promijenilo u dugoj polovini 2009. godine kada je Općina Livno donijela odluku da livanjske divlje konje stavi pod zaštitu.
Od tada se njihova brojnost utrostručila - sa 167 njihova brojnost se povećala na više od 400, a svake godine bude i prinove od oko 50 ždrijebadi.
U produkciji Helifilma nastao je i nesvakidašnji video - livanjski divlji konji snimljeni su iz zraka.
Uživajte u 4K rezoluciji i nesvakidašnjoj ljepoti ovih divnih životinja.

Link za video:

link za tekst:

(spagos)

26.02.2018.

Iz svijeta životinja: Sinhrono plivanje


Britanska televizija BBC je pripremila novu seriju od šest emisija, putovanja u podvodni svijet pod naslovom „Plava planeta“. Toliko okeana jednom filmskom serijom do sada još nikada nije bilo obuhvaćeno.
Uz jednu sofisticiranu filmsku tehnologiju, filmski stvaraoci su zaronili podmornicama u dubine Antarktičkog okeana. Sa posebnom tehnikom pratili su kitove, ajkule i delfine, kao što je prikazano na fotografiji u prilogu.
Sa tehnikom endoskopije snimili su najmanje morske životinje. Pri tome je preduzeto ukupno 125 ekspedicija u 39 zemalja svijeta, provedeno je preko 6000 sati pod vodom. Pri tome je snimljen skoro svaki kutak pod morem, od poznatih obala, pa sve do dubokog mora.
Ovom naporu, strašću i angažmanu, mogu biti zahvalni svi gledaoci serijala, jer njime stiču uvid u najneobičnije detalje života pod vodom, bliže nego ikad do sada. To su priče koje suočavaju sa aktuelnim problemima okeana, sa ogromnim podvodnim prostorima punim plastike, sa razornim nestajanjem koralnih grebena, i dalekosežnih posljedica zagrijavanja okeana. Serija nam jasno pokazuje zašto stanje zdravlja naših mora utiče na sve nas.
(spiegel)
(Novasloboda.ba)