spagosmail

Dobrodošli na moj blog


27.02.2018.

Zaleđeni mjehurić od sapunice


I u zimskim danima vani se može igrati sa mjehurićima sapunice. Pri tome mogu nastatiprava mala umjetnička djela, kako od zaleđenog mjehurića, tako i fotografije, koje se tom prilikom snime. Naravno, osnovni uslov je da vanjske minus temperature dozvoljavaju da se mjehur sapunice može zalediti.
Da bi se to postiglo prvo je potrebno napraviti perfektnu mješavinu.
Najjednostavnije: 2 dcl vode, 35 ml sirupa soka, 35 ml tekućine za pranje i 2 kašike šećera. Osim toga: drška za puhanje mjehurića.
I na kraju glavni uslov: temperature ispod 10°C. Neki izvori kažu da je dovoljno -7°C, a opet neki tvrde da je dovoljno i -5°C.
Tekućina za pranje služi da se mjehurić oformi, sirup soka da se zid mjehurića zadeblja, a šećer, da se na zaleđenom mjehuriću obrazuju lijepe kristalne strukture.
Postupak: Mješavinu dobro promješti, a onda ostaviti 15 minuta u frižider da postane dobro hladna (može i u zamrzivač).
Tako hladnu mješavinu iznijeti vani, pronaći fino mjesto gdje mjehurić od saunice želimo zamrznuti. Ostalo je poznato, kao i kod puhanja ljetnih mjehurića, umočiti držač u mješavinu, lagano puhati dok se ne stvori mjehurić.
Najbolje je mjehurić ispuhati na neku već zaleđenu ravnu površinu, a ne direktno u vazduh, da leti. Tako će ostati stabilan, i velika je vjerovatnoća da će se zalediti.

Sve ovo je napisano na osnovu iskustava sakupljenih na internetu, a kako su tamo neki napisali, da bi dobili perfektno zaleđeni mjehurić, bilo im je potrebno i do 200 pokušaja puhanja.

Naravno, pri ruci treba imati pripremljenu foto kameru, kako bi se djelo ovjekovječilo.

Pa ugodnu zabavu.
I lijepe fotografije!

(spagos)

27.02.2018.

Zimska Olimpijada 2018. u Pyoengchangu: podvučena crta (za arhivu)Zimske olimpijske igre u PyeongChangu su svečano zatvorene na spektakularnoj ceremoniji pred 35.000 gledalaca. Ceremoniju zatvaranja su obilježile i najupečatljivije scene sa sportskih terena tokom 17 dana trajanja Igara.
Zastavu BiH na ceremoniji zatvaranja unijela je alpska skijašica Elmedina Muzaferija.

U PyeongChangu je nastupilo 2.922 takmičara (1.680 muškaraca i 1.242 žene) iz 92 zemlje, a našu zemlju su uz Muzaferiju predstavljali i Emir Lokmić, Mladen Plakalović i Tanja Karišik.
U ukupno 15 disciplina oržana su 102 takmičenja.
Na kraju je podjeljeno ukupno 307 medalja.
Zašto 307, kad su bila 102 takmičenja (102x3=306):

U bobu dvosjedu dodjeljene su dvije zlatne medalje, a nijedna srebrena.
U bobu četverosjedu dodjeljene su dvije srebrene medalje, a ni jedna bronzana.
U skijaškom trčanju slobodni stil na 10 km dodjeljene su dvije bronzane medalje (ovdje jedna više).

Najsupješnija zemlja je Norveška sa 39 medalja, čime su srušili olimpijski rekord SAD koje su na Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru prije osam godina osvojile 37 medalja.
Norvežani i Norvežanke su osvojili 14 zlatnih, 14 srebrenih i 11 bronzanih medalja.
Iza njih slijede Njemačka sa 31 medaljom (14 zlatnih, 10 srebrenih i 7 bronzanih),
Kanada sa 29 medalja (11-8-10), SAD sa 23 medalje (9-8-6).
Oboren je rekord i po broju zemalja koje su osvojile medalje: 30.
Lista medalja je po sistematici IOC načinjena prema broju medalja počevši od zlatnih, srebrenih i bronzanih.
Ukoliko se na listi nalaze dvije zemlje sa identičnim osvojenim brojem medalja, onda se one redaju na istom mjestu, ali po abecednom redu.

U olimpijskim takmičenjima učestvovali su sportist iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Crne Gore i Kosova. Ni jedan učesnik iz ovih zemlja nije osvojio ni jednu medalju. Sportisti iz Slovenije osvojili su dvije medalje, jednu srebrenu i jednu bronzanu.

Naredne Zimske olimpijske igre 2022. godine bit će održane u glavnom gradu Kine Pekingu koji će na taj način postati prvi grad domaćin ljetnih i zimskih Olimpijskih igara.
(spagos)
27.02.2018.

Robot na olimpijskoj stazi u Pyeongchangu


Skoro da se Zimska olipijada u Južnoj Koreji nije ni mogla ni zamisliti bez nečega sličnog.
Skijaškom stazom, sa elegantnim pokretima, zaobilazeći prepreke, spustio se robot sa slike, pod imenom „Taekwon V“. I pri tome, osvojio nagradu od 10 hiljada dolara.
Za malo iskusnije ljude, izazov trke jednog robota nalazio se na marigini dešavanja na Olimpijskim igrama u Pyoengchangu. Naime, staza za spust robota bila je duga samo 80 metara, i nalazila se na blagoj nizbrdici.
Osam sličnih robota, koje konstruisali inžinjeri sa nekoliko univerziteta i tehničkih kompanija, imali su prilično problema da savladaju ovu stazu, uprkos brojnim senzorima i kamerama.
Čovjek u ovim sportovima, ipak, igra u jednoj ligi više.
Barem još neko vrijeme.
(stern)
(NovaSloboda.ba)