spagosmail

Dobrodošli na moj blog


28.02.2018.

U sjećanju


Fatima Špago 28. februar 2017. - 28. februar 2018.
Halil Špago 7. novembar 1977. - 28. februar 2018.
El-Fatiha

Fotografija iz 1996.
(spagos)
28.02.2018.

Sitan znamen: Lančani most


Turci su 3. juna 1466. godine osvojili Blagaj, a tada je bio osvojen i Mostar, koji je  imao svega 19 kuća.
Prema dosadašnjim otkrićima, grad je osnovao Gost Radivoj, jedan od velikodostojanstvenika Herceg Stjepana.
Prilikom dolaska u grad na Neretvi, Turci su na mjestu današnjeg Starog mosta naišli na most, koji je bio drven most i koji je visio na željeznim lancima.
Dokaz o postojanju takvog lančanog mosta postoji i danas u podrumu kule Tare na lijevoj obali Neretve, gdje su sačuvani ostaci rupa, kroz koje su prolazili lanci – držači tog drvenog mosta.
Priredili: Ismail Braco Čampara / Tibor Vrančić / Smail Špago
(NovaSloboda.ba)
28.02.2018.

Partizansko spomen groblje u budžetu Grada Mostara za 2018.


Kao redovna stavka na godišnjem nivou, u budžet grada Mostara je upisano i Partizansko spomen groblje, za čije je cjelovito godišnje održavanje, revitalizaciju i rekonstrukciju u ovoj godini planirano i izdvojeno 60.000 KM, saopšteno je iz Odbora za podršku obnovi kompleksa Partizanskog spomen groblja.
Budžet grada Mostara za 2018. godinu u ukupnoj vrijednosti od 59. 958. 267 KM, usvojen je juče, nakon što su na taj dokument svoje potpise stavili gradonačelnik Ljubo Bešlić i načelnik Odjela za finansije Gradske uprave, Izet Šahović.
Prvii put poslije punih deset godina, kao redovna stavka na godišnjem nivou, u budžet je upisano i Partizansko spomen groblje, za čije je cjelovito godišnje održavanje, revitalizaciju i rekonstrukciju u ovoj godini planirano i izdvojeno 60.000 KM.
Kako sada stvari stoje, više nema nikakve prepreke da gradska komunalna preduzeća već narednih dana ne preduzmu obaveze da redovno vode računa o ovom spomeničkom kompleksu i da im taj posao bude uredno plaćen.

(NovaSloboda.ba)

28.02.2018.

Vukovi ponovo viju!


Počastvovan, preobražen, omrznut: Vukovi hodaju okolo, a stari strahovi se ponovo bude. Neki ga žele zaštititi, drugi bi pucali. Koliko divljine toleriše jedna zemlja? Na tragu vukova.
Familija u čoporu: Čopor  se najčešće sastoji od bračnog para, njihovih mladih i nasljednika iz protekle godine, jednogodišnjaci.
Od 2000. godine Njemačku ponovo naseljavaju vukovi. Najmanje ih 500 već živi u ovoj zemlji.
Najbolje snimke su pošle za rukom jednom fotografu u parku prirode Neuhaus u Sollingu.
Zakon je jasan: Ko ilegalno ubije vuka slijedi mu novčana kazna od 65 hiljada eura i zatvor do pet godina.
Još u 19. vijeku, srednja Evropa oslobodila se od vukova. Sada se vukovi vraćaju, a s njima i stari strahovi. I odmah su izazvali svađu: Jedni bi da ih sačuvaju, dok drugi iz protesta pale vatre opomene. Za te je vuk opasna beštija, koja treba biti ustrijeljena.
Debata o vukovima stigla je do Bundestaga. Dok Zeleni i Lijevi traže zaštitu, Liberali zahtijevaju stavljanje vukova na listu prava za lov. Do sada je važila apsolutna zabrana lova na vuka, i kako je već rečeno, za ilegalni odstrijel slijede drastične kazne i zatvor.
(focus)
(NovaSloboda.ba)