spagosmail

Dobrodošli na moj blog


01.03.2018.

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine


U Bosni i Hercegovini danas se obilježava Dan nezavisnosti i 26. godišnjica Referenduma o nezavisnosti, koji se održao 29. februara i 1. marta 1992. godine, kada se više od dvije trećine bh. građana izjasnilo za demokratsku i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu.
Referendum za nezavisnost Bosne i Hercegovine održan je na preporuku Arbitražne komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji, u završnoj fazi disolucije bivše SFRJ. Punoljetni građani Socijalističke republike Bosne i Hercegovine glasali su o nezavisnosti Bosne i Hercegovine na referendumu, na kome je jedino pitanje bilo: ‘Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?’
Na Referendumu je glasalo 2.073.568 građana/glasača BiH (izlaznost 64,3 posto), od kojih je 99,7 posto bilo za nezavisnost.
Bosna i Hercegovina je proglasila nezavisnost 1. marta 1992. godine, a rezultati referenduma su prihvaćeni 6. marta iste godine u Parlamentu Bosne i Hercegovine.
Ukaz o proglašenju zakona kojim se 1.mart proglašava Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine i državnim praznikom potpisao je tadašnji predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović 6. marta 1995, neposredno nakon okončanja rata u Bosni i Hercegovini i tačno tri godine nakon što je Republička izborna komisija Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine potvrdila rezultate referenduma o određivanju statusa Bosne i Hercegovine.
(NovaSloboda.ba)
01.03.2018.

Rođen 29. februara


Na svijetu ima oko četiri miliona ljudi rođenih posljednjeg dana februara prestupne godine. To je otprilike 0,0686 % stanovništva na planeti, koje svoje rođendane slavi ili prethodnog dana 28. februara ili 1 marta.
Šansa da se neko rodi na ovaj dan iznosi 1:1.500, a mnogi vjeruju da su djeca rođena 29. februara "izabrana", srećna, različita od drugih. Za njih se kaže da imaju snažnu intuiciju, da su izuzetno sposobna i talentovana za mnoge oblasti.
Međutim ima i onih koju vjeruju da je taj datum baksuzan i da djecu rođenu 29. februara prati loša sreća pa su u prošlosti od matičara zahtjevali da djetetu kao datum rođenja upišu 28. februar ili 1. mart.
Poznate ličnosti rođene na današnji dan su Mel Gibson, Sandra Bulok, Kristina Agilera, Skarlet Johanson, kompozitor Đoakino Rosini...
Narodno vjerovanje kaže da se ne samo na ovaj dan nego i u toku čitave prestupne godine ne valja ženiti i udavati, kupovati imanje, podizati kuću...
Numerolozi međutim smatraju da su osobe rođene ovog dana izuzetne jer 29. februar postoji tek svake 4. godine. Kreativne su i nadarene za umjetnost, savršeni su za glumu, muziku, književnost, ali imaju i izuzetno snažno šesto čulo za natprirodne pojave. Rođene na taj dan označava broj 11 koji ima izuzetnu energiju.
A danas je svakom slučaju prvi mart.
(spagos)

01.03.2018.

Druge zemlje drugi običaji: Odmor pod prijetnjom kazne


Cigareta nakon kupanja u moru za pušače je ćeif, ali za turiste u Thailandu može postati problem:
Na 24 omiljene plaže, od 1. februara ove godine pušenje je strogo zabranjeno. Ko uprkos tome zapali, i još pri tome baci opušak na plažu, prijeti mu zatvor do jedne godine i novčana kazna od 2500 eura. Zagađenja plaža su, inače, pretjerana.
Stanje u ovoj zemlji koja se na prvi pogled čini kao da je iz raja, nakon vojnog puča 2014. godine, veoma je napeto. Sloboda izražavanja je ograničena, a na jugu zemlje još uvijek dolazi do sukoba separatističkih grupa. Turisti se posebno upozoravaju na opasnost putovanja u ove dijelove zemlje. Za Evropljane je osim toga veoma bizarno: strogi zakon protiv omalovažavanja visočanstva. Već za djela kao što su savijanje novčanice, ili lista novine, preko slike kralja, preminulog 2016. godine, može se biti kažnjeno i godinama zatvora.
Takođe, i druga pravila ponašanja, kao na slici u prilogu, moraju poštovati svi oni koji se na vrijeme žele vratiti sa odmora.
U Singapuru se bacanje smeća na ulicu na licu mjesta kažnjava sa 600 eura.
U Brazilu je bikini dozvoljen, ali je zabranjeno hodanje plažom bez igdje ičega gore.
U Bangladeschu, Ghani i Iranu je zabranjeno slikanje zgrada vlade.
Zabranjeno je kupanje u vodoskoku Trevi u Rimu. Kazna do 500 eura.
U Ujedinjenim Arapskim Emiratima je zabranjeno da se parovi ljube na ulici. Kazna, zatvor za oboje.
Na Sardiniji je strogo zabranjeno uzimanje i nošenje pijeska sa plaže, kao suvenira.
(stern)
(NovaSloboda.ba)