spagosmail

Dobrodošli na moj blog


04.03.2018.

Dodjeljene Zlatne maline za 2018.


Zlatne maline, nagrade za najgore filmove tradicionalno se dodjeljuju večer prije Oscara, a ove je godine Razzies poharao - Emoji movie pokupivši nagrade za najgori film, najgoreg redatelja, najgori scenarij i najgori glumački par, a to mogu biti, kako je rečeno prilikom dodjele, bilo koja dva stvorenja u filmu.
Najgori glumci su Tom Cruise u Mumiji te Tyler Perry koji je nominiran u ženskoj kategoriji za ulogu u Boo 2! A Madea Halloween. Najgore sporedne uloge ostvarili su Kim Basinger u 50 nijansi mračniji te Mel Gibson u Daddy's Home 2.

Dobitnici Zlatnih malina 2018:
Najgori film - The Emoji Movie
Najgora glumica - Tyler Perry, BOO! 2: A Medea Halloween
Najgori glumac - Tom Cruise, Mumija
Najgori sporedni glumac - Mel Gibson, Daddy's Home 2
Najgora sporedna glumica - Kim Basinger, 50 nijansi mračniji
Najgori glumački par - Bilo koja dva emojija u The Emoji Movie
Najgori remake, nastavak ili krađa - 50 nijansi mračniji
Najgori redatelj - Anthony (Tony) Leondis, The Emoji Movie
Najgori scenarij - The Emoji Movie
(metro)

04.03.2018.

Knjiga je u izloguKnjiga "Perom i kamerom o Mostaru" autorskog trojca Tibor Vrančić, Smai Špago, Ismail Braco Čampara nalazi se u prodaji.
Knjiga se može kupiti u tri knjižare u Mostaru: Mutevelić u Cernici, Fram Ziral u Zapadnom logoru (fakultet) i Logovita (kod bivše zeničke mesnice na Aveniji). Cijena 25 KM.
(cidom)
04.03.2018.

Stari most u Konjicu


Na samom kraju Drugog svjetskog rata, 3. marta 1945. godine, njemački okupatori su srušili Stari kameni most u Konjicu prilikom povlačenja svojih trupa nakon 263 godine od izgradnje. Nakon toga je izgrađen drveni, pa betonsko – čelični most, a 2009. godine konačno je renoviran u izvornom obliku te ponosno spaja dvije obale prelijepe Neretve.
Radovi na obnovi mosta počeli su 12. maja 2006. godine. U obnovljeni Stari kameni most ugrađeno je ukupno 2.408 blokova sedre, više od 10 tona olova, skoro pet tona klamfi, a sve je učvršćeno malterom napravljenim kao nekada, od pijeska, kreča i mljevene opeke.
Stari kameni most ima šest lukova, a od 2003. godine nalazi se na listi nacionalnih spomenika BiH. Most je svečano otvaren 16. juna 2009. godine.
Zadržana je i dužina mosta od 101,80 metara i širina od 5,25 metara. Ukupni troškovi obnove iznosili su oko 5.300.000 KM. Ovaj most smatra se tačkom gdje se Hercegovina spaja sa Bosnom, a uz mostarski Stari most i most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, jedna je od najljepših građevina iz turskog doba.
Stari most u Konjicu izgrađen 1682. godine, u vrijeme sultana Mehmeda IV, kao posljednja velika osmanska građevina u BiH, a sagradio ga je Haseči Aliaga iz Blagaja.
(spagos)
04.03.2018.

Uoči dodjele Oscara 2018.
Imena dobitnika su već zapečaćena u kovertama. 8800 članova Akademije filmskih umjetnosti i nauka su se usaglasili oko 26 dobitnika Oscara. Zlatni, 3,5 kg teški kip je Nobelova agrada za kino!
U holywoodskom „Dolby Theatre“ 3.500 VIP osoba doživjeće dodjelu Oscara uživo, a oko jedne milijarde propratiće to putem malih ekrana.
Ko će dobiti?
Oscar je... uvijek bio iznenađenje!
Svečana dodjela održaće se u nedelju u 20 sati po lokalnom vremenu.

Najveći broj nominacija imaju filmovi: “The Shape of Water” (Oblik vode) Guillerma del Tora, “Dunkirk” (Denkerk) Christophera Nolana i “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri” Martina McDonagha
Nominacije za najbolji film:
– “The Shape of Water” (“Oblik vode”)
– “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”
– “Lady Bird”
– “Get Out”
– “The Post”
– “Dunkirk”
– “Call Me By Your Name'”
– “Phantom Thread”
– “Darkest Hour”
Nominacije za najbolju režiju:
– Guillermo del Toro “The Shape of Water”
– Christopher Nolan, “Dunkirk”
– Jordan Peele “Get Out”
– Greta Gerwig “Lady Bird”
– Paul Thomas Anderson “Phantom Thread”
Nominacije za najboljeg glumca:
– Timothée Chalamet “Call Me By Your Name”
– Daniel Day-Lewis “Phantom Thread”
– Daniel Kaluuya “Get Out”
– Gary Oldman “Darkest Hour”
– Denzel Washington “Roman J. Israel, Esq”
Nominacije za najbolju glumicu:
– Sally Hawkins “The Shape of Water”
– Frances McDormand “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”
– Margot Robbie “I, Tonya”
– Saoirse Ronan “Lady Bird”
– Meryl Streep “The Post”
Nominacije za najbolju mušku sporednu ulogu:
– Willem Dafoe
– Woody Harrelson
– Richard Jenkins
– Christopher Plummer
– Sam Rockwell
Nominacije za najbolju žensku sporednu ulogu:
– Mary J. Blige
– Allison Janney
– Lesley Manville
– Laurie Metcalf
– Octavia Spencer
 Nominacije za najbolji strani film:
– “A Fantastic Woman”, Čile
– “The Insult”, Liban
– “Loveless”, Rusija
– ”On Body and Soul”, Mađarska
– “The Square” (Kvadrat), Švedska
(spagos)

04.03.2018.

Negdje daleko: Najspektakularniji mostovi na svijetu

Jedna vožnja niz tobogan, molim! Brodovi moraju slobodno prolaziti ispod mosta Eshima Ohashi u Japanu. Stoga su se arhitekti odlučili da s jedne i druge strane mosta naprave uspon od 6 stepeni.

A čini se da Japanci imaju smisla za lude konstrukcije mostova, jer most Kawazu Nandaru Loop Bridge je sve samo ne most. A na mostu je sve drugačije nego na nekom konvencionalnom rješenju.

Visina i oblik mosta na jezeru Pontchartrain Causeway u državi Louisiana u SAD su pomalo dosadni. Njegova dužina je 38 kilometara i objekat se čini veoma zastrašujućim. Nakon 12 kilometara ni u jenom pravcu nema kopna na vidiku.

„Most za nigdje“ je nadimak mosta Storseisundbrua na obali Atlantika u Norveškoj. Vozači, ali i putnici u vozilima, postaju zastrašeni kad se približavaju mostu sa ove strane. Međutim, nema razloga za brigu. Do sada su svi stigli na drugu stranu živi i zdravi.

Na prvi pogled, most Husaini izgleda sigurno. Međutim, stanovnici istog grada izgradili su ovaj most od materijala kojeg su našli u svojoj okolini. A kod se malo bolje pogleda, to biva sasvim jasno.

… a ako bi bilo ko most u pakistanskoj regiji Galit Baltistana nazvao smjelim, ili pak oskudnim, bio bi beskrajno potcijenjen. Uprkos stanju na terenu, most za stanovnike Husainija je žila kucavica. Jedino pitanje, koliko još dugo. Poznati su nam mostovi za koje su graditelji prilikom početka gradnje rekli: Nek’ potraju koliko i mi?

Južno od malezijskog grada Amarapura nalazi se jezero Taunghtaman. Preko njega vodi most U-Bein. Prelaz je napravljen 1850. godine i smatra se najstarijim mostom na svijetu izgrađenim od teak drveta.

Mostovi majmuna na mnogim mjestima u Vijetnamu su jedini način da se pređe preko moćnog Mekonga. Oni se sastoje samo od međusobno povezanih bambusovih kolaca. A šta bude sa mostovima nakon neke poplave?

Mnogo stabilnije djeluju mostovi na Meghalaya u Indiji. Korijenje gumenih stabala ručno se okreće da raste u određenom pravcu, a u vazduhu se povezuju sa granama okolnog drveća.

Nazad ka kolosima od čelika i stakla, koji nisu ništa manje strašniji. Chesapeake Bay Bridge tunel u saveznoj državi Virdžiniji ima svega i svačega u svojih 37 kilometara dužine: krivine, uspone, nepredvidljive vremenske prilike, sve to su njegovi najvažniji znakovi raspoznavanja.

Sunninbergbrücke most u švajcarskom kantonu Graubunden je u punom smislu riječi savijen. Objekat je viseći most, blago nagnut. Na visini od 526 metara, automobili prolaze jasno naglašenom krivinom.

Ljudi koji imaju strah od visine definitivno nisu dobrodošli na most Trift u švajcarskom kantonu Bern. Viseći most prema nepalskom primjeruu razapet je na visini preko 100 metara u dužini 170 metara. Kad puše vjetar, most se ljulja ko lud i prelaz je veoma neugodan.

Naravno, u ovom kratkom pregledu ne smije nedostajati najviši most na svijetu. Završen u decembru 2016. godine Beipanjing most u južnoj Kini spaja dvije planine na visini 565 metara iznad doline kojom teče rijeka Beipan Jiang. Uzbuđenje je zagarantovano prilikom svakog prelaska mosta.

Srednja carevina ima još spektakularnih konstrukcija za ponuditi, pogledati i doživjeti. Jedna od njih je stakleni most Zhangjiajie u provinciji Hunan. Na visini od 300 metara prelazi se preko jedne provalije, a nezaboravan, i ujedno zastrašujući, pogled prema dole ponuđen je kroz staklenu plohu, direktno ispod nogu.

Konačno, putovanje preko mostova završavamo u Njemačkoj, konkretnije na planini Harz. Direktno pored pored monumentalne brane Rappbode nalazi se most Titan RT dužine 458,5 metara, visine od skoro 100 metara.
(web)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)