spagosmail

Dobrodošli na moj blog


08.03.2018.

Međunarodni Dan žena 8. mart
Širom svijeta danas se obilježava i slavi Dan žena, 8. mart.

Doduše različito. U nekim zamljama Dan žena je zvanični praznik, znači neradni dan, u nekim samo praznik za žene, a u nekima nezvanični praznik, radni dan, kada se ženama uručuju pokloni.
U većem dijelu svijeta, Ovaj dan spomenu onako, samo sporadično, više sa osvrtom kroz istoriju, kako je došlo do toga da se obilježava.
Malo starija raja rado se sjeća kako je bilo u u vrijeme “mraka” u bivšoj nam domovini. Na današnji dan svuda je bilo veselo, rasla je potražnja za ružama i karanfilima, u preduzećima se terefičilo, a uveče u restoranima teško dolazilo do slobodnog mjesta. A vrlo često, ako bi današnji dan kalendarski spadao u dane vikenda, slavilo bi se u nekom od hotela na moru ili na planini.
Jedni kažu da nije valjalo, a drugi da smo sanjali.

Ipak, da ne iznevjerimo tradiciju, jedan osvrt na istorijski razvoj Međunarodnog dana žena:

Prvi Dan žena je obilježen 8. mart 1909. u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Između ostalih važnih povijesnih događaja, njime se obilježava i požar u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku 1911. godine kada je poginulo preko 140 žena.
Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se prvi put početkom 20. stoljeća u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uvjeta. Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila su javno demonstrirale 8. marta 1857. u New Yorku. Tekstilne radnice su protestirale zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća. Demonstracije je rastjerala policija. Te iste žene su osnovale sindikat dva mjeseca kasnije.
Protesti 8. marta događali su se i sljedećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Godine 1910. prva međunarodna ženska konferencija bila je održana u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale te ustanovila 'Međunarodni dan žena' na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin.
Sljedeće godine je Međunarodni dan žena obilježen od preko milijun ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj. Ti događaji su koincidirali s požarom u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku, nakon koga su slabe mjere sigurnosti na radu okrivljene za veliki broj žrtava. U početku prvog svjetskog rata žene širom Europe su 8. ožujka 1913. održale demonstracije za mir.
Demonstracije povodom Međunarodnog dana žena u Rusiji bile su prvi stadij ruske revolucije. Nakon oktobarske revolucije, boljševička feminstkinja Aleksandra Kolontaj nagovorila je Lenjina da 8. marta postane državni praznik, te se tijekom sovjetskog razdoblja koristio za obilježavanje "herojstva radnica".
Međutim, u mnogim komunističkim državama taj je praznik izgubio svoju ideološku osnovu i postao prilika muškarcima za iskazivanje ljubavi i poštovanja prema pripadnicama suprotnog spola, posluživši kao svojevrsni amalgam Majčinog dana i Valentinova u zapadnim državama.
U Čehoslovačkoj se Dan žena za vrijeme komunističkog režima pretvorio u parodiju, te je ukinut nakon baršunaste revolucije. U Mađarskoj se, pak, običaj poklanjanja cvijeća ženama zadržao i nakon pada komunizma.
Ženama se danas u mnogim državama uobičajeno uz čestitku daruje cvijeće.
Drage dame sretan vam dan žena!
(spagos)
08.03.2018.

Zelenim kulama protiv zagađenog vazduha
Aero Hive su inovativne višespratnice, koje će pomoći i u stvaranju prirodnog staništa za lokalne ptice. Projektni biro Midori Architects, predstavio je projekat dvije zelene zgrade u Hong Kongu kojima je zaštita životne okoline protkana u svakom pojedinačnom detalju.
Futuristički par nebodera, nazvanih Aero Hive, prema predloženom rješenju imaće organsku fasadu, koja bi na samom vrhu doživjela svoju ekološku kulminaciju, bogatu zelenu baštu!
Koncept je zasnovan na ideji da se kreira novi simbol održive gradnje u urbanoj sredini u kojoj objekat ima zadatak da se prilagodi izazovima lokalne klime i smanji emisiju ugljen-dioksida u atmosferu. Predstavljeni neboderi, čiji je dizajn nedavno osvojio nagradu Skyhive Skyscraper Challenge, projektovani su tako da, osim što bi trebalo da doprinesu ekološkom aspektu grada, ujedno svojim oblikom i veličinom mogu da se prilagode suptropskoj lokalnoj klimi i ekstremno jakim naletima vjetra.
„Aero Hive ima za cilj da promjeni ustaljeno uvjerenje da savremene visoke zgrade ne mogu da se prirodno ventiliraju, zbog svojih izuzetnih visina, a ujedno nudi i otklon od hermetički zatvorenih objekata u staklu koji se predstavljaju kao model održivosti.“, kažu projektanti.
Zaobljena forma i međusobni položaj objekata omogućavaju da tokom dana objekti stvaraju adekvatnu zasjenčenost, a porozno organizovana fasada omogućava optimalnu cirulaciju vazduha kroz cijelu zgradu. Na samom vrhu Aero Hive nalaziće se krovne bašte, koje će pomoći očuvanju javnog zelenog gradskog prostora i osim što će biti otvorene za javnost, trebalo bi da postanu i mjesto na kome će boraviti lokalne ptice. Velike krovne bašte neće imati samo nisko rastinje, već će u njoj rasti i velika stabla drveća, koja će omogućiti pticama da zasnuju novu koloniju.
(energis)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)