spagosmail

Dobrodošli na moj blog


11.03.2018.

Negdje daleko: Mega kolonija sa milion i po pingvinaDanger ostrva su u normalnim prilikama nepristupačna za ljude zbog slojevitog leda. A kad se tamo pojavila jedna rijetka pukotina u ledenom oklopu, to je dalo mogućnost jednom istraživačkom timu da prodre do ostrva, tamo gdje do sada niko nije bio, i pri tome prikupila nevjerovatna iskustva.
Otkrili su prije svega, jednu ogromnu koloniju pingvina na Antaktiku, što je i same naučnike iznenadilo.
Na usamljenom Danger ostrvu na istoku Antarktičkog poluostrva pronašli su takozvanu mega koloniju sa oko milion i po Adelijskih pingvina (pingvina sa dugim repom). Samo 160 kilometara zapadno od ovog arhipelaga, broj pingvina se smanjuje zbog topljenja leda, napisali su stručnjaci u časopisu “Scinetic Reports”.
Znalo se da ovi mali pingvini sa bijelim stomakom, crnom glavom i bijelim okvirom oko očiju žive na najmanje devet ostrva u Wedelovom moru. A sad se ispostavilo da je njihov broj daleko veći nego što se pretpostavljalo.
Do ovog otkrića naučnici iz SAD, Francuske i Velike Britanije došli su uz pomoć analize satelitskih snimaka NASA. U početku su mislili da se radi o nekoj greški, ali povećana rezolucija satelitskih snimaka je pokazala da su naučnici napravili značajno otkriće.
Okolina je zbog debelih ledenih slojeva nepristupačna, ali su naučnici u decembru 2015. godine uspjeli proći kroz otvor na ledenom oklopu, i pristupili ovom ostrvu. Uz pomoć dronova, pravili su snimke i došli do broja pingvina, broja njihovih gnijezda. Pri tome su utvrdili da se ovdje nalazi 751.527 parova pingvina, što je više nego na čitavom ostalom dijelu Antarktičkog poluostrva, regionu na sjeveru Antarktika. Adelijski pingvine žive razasuti po Antarktiku, u zajednicama čiji broj je po dosadašnjim saznanjima opadao. Nova otkrića pokazuju jasan kontrast prema dosadašnjim studijama.
Razlog opadanja broja pingvina nije poznat, ali se pretpostavlja da to može biti promjena klime, pretjerano ribarenje i direktne smetnje od strane ljudi. Naučnici su posebno zabrinuti zbog povećanog ribarskog krivolova. Inače, glavna hrana ovih pingvina su rakovi.
(welt)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)
11.03.2018.

Šahovska liga šampiona

U glavnom gradu Njemačke, Berlinu, u subotu je započeoTurnir kandidata, na kome će se dobiti novi izazivač svjetskoga šahovskog prvaka Norvežanina Magnusa Carlsena.
Igraće se dvokružni turnir osmorice igrača, koji su po pet različitih kriterija izborili pravo nastupa.
Prvi na toj listi je Rus Sergey Karjakin, poraženi u posljednjem meču za naslov svjetskog prvaka održanog 2016. godine. Slijede dvojica prvoplasiranih sa Svjetskog kupa 2017. godine, Armenac Levon Aronjan i Kinez Liren Ding, te dvojica najboljih iz serije Grand Prix turnira održanih u protekle dvije godine, Azerbajdžanac Shakhriyar Mamedyarov i Rus Aleksandar Grischuk.
Na osnovu najboljeg srednjeg rejtinga u prošloj godini pravo učešća stekli su Amerikanci Fabiano Caruana i Wesley So, a posljednjeg učesnika, nekadašnjeg svjetskog prvaka Rusa Vladimira Kramnika, odabrao je organizator ,poštujući uslov da mu je rejting u prošloj godini bio najmanje 2725 bodova.
Žrijebom je odlučeno da se u prvom kolu sastanu Kramnik i Grischuk, Karyakin i Mamedyarov, Aronian i Ding, te Caruana i So.
Do 28. marta odigraće se ukupno 14 kola po Bergerovu sistemu, pri čemu će tempo igre biti 100 minuta za prvih 40 poteza, 50 minuta za sljedećih 20 poteza, te 15 minuta za ostatak partije uz uobičajeni dodatak od 30 sekundi nakon svakog odigranog poteza.
U slučaju da dvojica ili više igrača podijele prvo mjesto, izazivač će postati onaj s najboljim međusobnim rezultatom. Ako ni taj kriterij ne donese odluku, izazivač će postati igrač s najvećim brojem pobjeda, a u slučaju potrebe posljednji kriterij biće Sonnenborn-Berger.
Meč za naslov svjetskog prvaka između Norvežanina Magnusa Carlsena i novog izazivača odigraće se u Londonu u septembru ove godine.
(focus)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)
11.03.2018.

Počele 12. Zimske paraolimpijske igre Pyeongchang 2018.

Spektakularnom ceremonijom pred oko 30 hiljada gledatelja na Olimpijskom stadionu u Pyeongchangu otvorene su 12. zimske paraolimpijske igre.
Rekordnih 567 sportista iz 48 zemalja svijeta prodefilovalo je Olimpijskim stadionom u Pyeongchangu, a čast da ponese zastavu BiH na otvaranju igara pripala je jedinoj bh. predstavnici, alpskoj skijašici Ilmi Kazazić.
Zimske paraolimpijske igre službeno je otvorio južnokorejski predsjednik Moon Jae-in, dok je predsjednik IPC-a poručio paraolimpijcima da nastave sanjati.
- Nastavite se boriti, igrajte pošteno, zabavite se i nastavite pomicati svoje granice. Međutim, prije
svega nastavite sanjati i ostvarite svoje snove, jer putovanje sportista započinje snom, istakao je
Parsons.
Bosnu i Hercegovinu u Južnoj Koreji predstavlja alpska skijašica Ilma Kazazić, koja je izborila normu, a osim nje u Pyeongchang su otputovali njen trener i selektor reprezentacije BiH u alpskom skijanju za osobe s inavliditetom Leon Svetlin i dr. Mirsad Muftić.
Najviše takmičara imat će predstavnici Sjedinjenih Americkih Država koji su u Koreju doputovali sa 82 sportaša, a na igrama će nastupiti i 30 ruskih paraolimpijaca, ali kao “Neutralni paraolimpijski sportaši” (NPA), dok su Sjeverna i Južna Koreja na svečanom defileu sportaša izašle zasebno, a ne pod jednom zastavom kao na nedavnim Olimpijskim igrama.
Planirane aktivnosti bh. takmičarke na igrama su započele današnjim slalom treningom na čelu sa selektorom Leonom Svetlinom na Paraolimpijskom borilištu za alpske discipline Joengseon Alpine Centar.
Prvi nastup bh. skijašice očekuje se 15. marta u disciplini slalom dok je tri dana poslije na programu veleslalom, saopćeno je iz Paraolimpijskog komiteta BiH.
(spagos)