spagosmail

Dobrodošli na moj blog


11.03.2018.

Šahovska liga šampiona

U glavnom gradu Njemačke, Berlinu, u subotu je započeoTurnir kandidata, na kome će se dobiti novi izazivač svjetskoga šahovskog prvaka Norvežanina Magnusa Carlsena.
Igraće se dvokružni turnir osmorice igrača, koji su po pet različitih kriterija izborili pravo nastupa.
Prvi na toj listi je Rus Sergey Karjakin, poraženi u posljednjem meču za naslov svjetskog prvaka održanog 2016. godine. Slijede dvojica prvoplasiranih sa Svjetskog kupa 2017. godine, Armenac Levon Aronjan i Kinez Liren Ding, te dvojica najboljih iz serije Grand Prix turnira održanih u protekle dvije godine, Azerbajdžanac Shakhriyar Mamedyarov i Rus Aleksandar Grischuk.
Na osnovu najboljeg srednjeg rejtinga u prošloj godini pravo učešća stekli su Amerikanci Fabiano Caruana i Wesley So, a posljednjeg učesnika, nekadašnjeg svjetskog prvaka Rusa Vladimira Kramnika, odabrao je organizator ,poštujući uslov da mu je rejting u prošloj godini bio najmanje 2725 bodova.
Žrijebom je odlučeno da se u prvom kolu sastanu Kramnik i Grischuk, Karyakin i Mamedyarov, Aronian i Ding, te Caruana i So.
Do 28. marta odigraće se ukupno 14 kola po Bergerovu sistemu, pri čemu će tempo igre biti 100 minuta za prvih 40 poteza, 50 minuta za sljedećih 20 poteza, te 15 minuta za ostatak partije uz uobičajeni dodatak od 30 sekundi nakon svakog odigranog poteza.
U slučaju da dvojica ili više igrača podijele prvo mjesto, izazivač će postati onaj s najboljim međusobnim rezultatom. Ako ni taj kriterij ne donese odluku, izazivač će postati igrač s najvećim brojem pobjeda, a u slučaju potrebe posljednji kriterij biće Sonnenborn-Berger.
Meč za naslov svjetskog prvaka između Norvežanina Magnusa Carlsena i novog izazivača odigraće se u Londonu u septembru ove godine.
(focus)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)