spagosmail

Dobrodošli na moj blog


12.03.2018.

Okrugli crveni karton u Engleskoj


Mnogi gledaoci na utakmici Engleske Premijer lige između FC Evertona i Brightona, odigrane u subotu (2:0), zagledali su se u čudu, kada je sudija Roger East igraču Antony Knockaertu iz Brightona, u 80. minuti pokazao put u svlačionicu, vadeći iz zadnjeg džepa okrugli crveni karton.
O čemu se radi?
Ovakav karton još nije poznat u najvećem broju svjetskih liga, a u Engleskoj se koristi sve češće. Kako kažu, za to postoji i dobar razlog (?).
Mnoge sudije često ne znaju koji karton će izvući iz džepa. Ovakav oblik kartona prepoznaju odmah, izvlače i pokazuju.
Među fudbalerima ima i onih, koji najbolje ne razaznaju boje. Okrugli karton im je pomoć u tome, a igrač kome je pokazan karton, odmah zna o čemu se radi.
Da li će se okrugli karton zacrveniti i na ostalim terenima širom svijeta, još se ne zna.
FIFA propisuje službene mjere kartona i kažu da su njihove dimenzije 110×80 milimetara, dok veličina i oblik kartona nisu vezani za propis.
(ksta)
(NovaSloboda.ba)
12.03.2018.

Osmijeh nade


Žena sjedi na visećoj mreži, hrani svoje dijete i smije se.
Moguće da u Brazilu još ima nade za nju. Moguće, da pred njom stoji čak i lijepa budućnost. Žena je iz Venecuele izbjegla u Brazil, kako bi se spasila od katastrofalnog stanja u privredi njene zemlje.
Sada živi u gradu Boa Vista i nada se boljim vremenima.
Zadnjih nekoliko mjeseci, preko 40 hiljada ljudi iz Venecuela je pobjeglo iz ove zemlje, sa kartom samo u jednom smjeru. Čak polovina od njih su samohrani muškarci. Oni će u Brazilu biti raspoređeni po čitavoj zemlji.
Kriza u Venecueli ne može zadržati ljude na granici.
(stern)
(NovaSloboda.ba)