spagosmail

Dobrodošli na moj blog


13.03.2018.

Kikiriki


(gradivo za ponavljanje)


Iznimno bogat izvor hranjivih tvari, vitamina, vlakana i antioksidanatra koji su važni za normalno funkcioniranje organizma:

1. Snižava razinu kolesterola
Iako je bogat kalorijama, mnoge studije pokazuju da kikiriki i maslac od kikirikija pomažu snižavanju kolesterola, triglicerida te ne uzrokuje debljanje.
2. Kikiriki kontrolira razinu šećera u krvi
Jedno istraživanje ukazuje na to da doručak na bazi kikirikija može pomoći pri kontroli šećera u krvi kroz dan, pa čak i ako ste pojeli ručak pun ugljikohidrata.
3. Kikiriki za vitku liniju
Tko jede kikiriki i maslac od kikirikija može se pohvaliti vitkijom linijom od onih koji konzumiraju namirnice s više kalorija.
4. Dobre masti
Kikiriki vam pomaže smršavjeti, i puni su hranjivih sastojaka i dobrih masti..
5. Jača memoriju
Kikiriki je hrana za mozak. Istraživanja su dokazala da vitamin B3 koji se nalazi u kikirikiju pruža puno dobrobiti za zdravlje, što uključuje poboljšanje rada mozga i jača memoriju.
6. Kikiriki štiti probavu
Kikiriki također sadrži vlakna, iznimno korisna za nesmetano funkcioniranje crijeva. Vlakna su također dobra za probavu. Ukoliko želite smanjiti vlastit rizik od raka debelog crijeva kao i stvaranja žučnih kamenaca, predlažemo da poznatu mahunarku uvedete u redovitu prehranu.
(spagos)
13.03.2018.

„Poruka u boci“ pronađena nakon 132 godine
Paketi koji se zagube, pisma koja nikad ne dođu, sve su to iskustva koja se dešavaju, a poneka i sa dramatičnim zakašnjenjima. Ali, da jedna poruka putuje 132 godine, teško je zamisliti.
Upravo toliko je putovala jedna poruka poslatoj u flaši, dok nije otkrivena. Poruku je sa istraživačkog broda „Paula“, ispred obala Australije u more bacio jedan saradnik Njemačke pomorske uprave. U flašu je stavio poruku sa molbom, da mu nalazač odgovori, kada i na kom mjestu je pronađena, sa podacima o geografskoj dužini i širini, te da odgovor pošalje na Njemačku pomorsku upravu u Hamburgu.
Kada još nije bilo satelita, ovo je bila jedna provjerena metoda da se dokumentuju okeanske struje.
Pasionirana sakupljačica predmeta sa plaže Tonya Illman pronašla je neoštećenu flašu u pijesku na zapadnoj obali Australije. Putovala je 950 kilometara od mjesta gdje je bačena u vodu. Ali uz to i 132 godine.
Njemačka pomorska i hidrografska agencija, koja je nasljednik nekadašnje Njemačke pomorske uprave, potvrdila je autentičnost „poruke u boci“. A za šta sve još naučnici i danas koriste flaše od alkohola, na to nisu odgovorili.
I još nekoliko riječi o flaši staroj više od 132 godine: Na flaši se jasno vidi proizvođač alkoholnog pića, destilerija Daniel Visser&Zonen iz Schiedama u Holandiji. Piće je bilo Genever, jedna vrsta džina.
Poruka: Ceduljica sa istraživačkog broda „Paula“ napisana je 12. juna 1886. godine, a od pronalazača traži da odgovor pošalje na Pomorsku upravu u Hamburgu.
Mjesto pronalaska: Tonya Illman je fotografisala flaši i pismo na plaži ostrva Wedge, oko 180 kilometara sjeverno od grada Pertha.
(focus)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)