spagosmail

Dobrodošli na moj blog


15.03.2018.

Ilma Kazazić 15. u veleslalomu na Paraolimpijadi u PyeongChangu


Ovo vrijedi zabilježiti. Čestitke!

Bosanskohercegovačka paraolimpijka Ilma Kazazić zauzela je 15. mjesto u jutrošnjoj veleslalomskoj utrci na Zimskim paraolimpijskim igrama u PyeongChangu.
Kazazić novi nastup očekuje u subotu, kada će se takmičiti u disciplini slaloma, saopćeno je iz Paraolimpijskog komitata BiH.

Najuspješniji plasman za BiH do sada imao je Nijaz Memić na zimskim paraolimpijskim igrama u Vancuveru 2010. godine, kada je bio 39. u slalomu i 38. u veleslalomu.
(spagos)

15.03.2018.

Promjenjeni pogledi na svemir


Stephen Hawking, jedan od najvećih naučnika današnjice koji svoju slavu može uporediti samo s onom Alberta Einsteina, umro je u srijedu u svom domu u Engleskoj, upravo na Einstenov rođendan. Mnogo je razloga zašto je Hawking poznat i zašto je njegov rad izuzetan doprinos nauci. Slijedi uopćeni i pojednostavljeni presjek njegovih dostignuća.
Stephen Hawking je zajedno sa svojim kolegom Rogerom Penrosom 1970. godine pokazao da se singularitet, tačka u prostorvremenu koja je beskonačno zakrivljena, može primijeniti na početak svemira, odnosno da je preteča našeg univerzuma zapravo singularitet iz kojeg je nastupio najdramatičniji događaj rađanja - Veliki prasak.

U periodu od 1971. do 1972. godine radio je na opisu crnih rupa te je "gurao" ideje koje su se tada kosile s ustaljenim teorijama tih misterioznih tijela. Njegove računice predviđale su radijaciju koja izvire iz crnih rupa, što je na prvi uvid čudno s obzirom na to da su crne rupe shvaćene kao "bunar" iz kojeg ništa ne može izaći. U isto vrijeme, radio je na zakonima koji su opisivali karakteristike crnih rupa kao što su masa i površina.

Nekoliko godina kasnije, Hawking je zajedno s kolegom Jacobom Bekensteinom stao iza već predložene ideje da crna rupa odašilje radijaciju, a što dalje implicira da one zapravo mogu "ispariti" nakon enormnog broja godina koje se mogu uporediti sa životnim vijekom svemira. Bio je to veliki preokret u shvatanju tih fascinantnih tijela.

Svoje druge ideje o crnim rupama često je gradio sa svojim kolegom Garyjem Gibbonsom. Svakako, pojedini problemi u vezi s crnim rupama još uvijek nisu riješeni, kao što je informacijski paradoks.

Također, Hawking je predložio i način formiranja galaksija (čvrstih tijela uopće) u ranom svemiru na način utjecaja kvantnih fluktuacija (izuzetno malih razlika u distribuciji materije) koje bi nakon perioda inflacije svemira (ubrzanog širenja nakon Velikog praska) dovele do svojevrsnog nakupljanja tvari. Nakupljanje bi kroz milione godina dovelo do formiranja prvih zvijezda, a potom i galaksija koje na okupu drže velike crne rupe.

Kao i svi veliki naučnici prije i poslije njega, Hawking je pokušao doći do teorije kvantne gravitacije, odnosno Teorije svega. Riječ je o spoju teorije gravitacije i kvantne teorije koja bi pomirila dva seta funkcionisanja našeg svijeta - na skali velikog i na skali vrlo malog. Iako je imao svoje pretpostavke u obliku talasne funkcije svemira, nikada je nije zaokružio.

(klix.ba)

15.03.2018.

Budućnost dolazi, i to vrlo brzo


Albert Einstein (Albert Ajnštajn; 14. mart 1879 – 18. april 1955) bio je poznati njemački fizičar-teoretičar i najistaknutiji začetnik novog doba u fizici.

Između mnogih, samo nekoliko misli Alberta Ajnštajna, koje nam se svakodnevno obijaju o glavu:

Sretan čovjek je isuviše zadovoljan sadašnjošću da bi se previše bavio budućnošću.

Nikad ne mislim na budućnost, ona i onako dolazi vrlo brzo.

Život je kao vožnja biciklom, treba neprestano ići naprijed, bez zaustavljanja, da se ne izgubi ravnoteža.

Mašta je važnija od znanja.

Um je poput padobrana – funkcionira jedino ako je otvoren.

Sve treba pojednostavniti koliko je god moguće, ali ne više od toga.

Čista matematika je, na svoj način, poezija ideja logike.

Obrazovanje, to je ono, što ostane, nakon što osoba zaboravi sve, što je naučila u školi.

Samo su dvije stvari beskonačne, svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam baš siguran.

Kad čovjek sjedi jedan sat s lijepom djevojkom, to vam se čini kao minuta. Ali neka sjedi jednu minutu na vrućoj peći – to je duže od jednog sata: To je relativnost.
(spagos)

15.03.2018.

Zvuk digitalnih vremenaKako danas zvuči internet? Jedan mogući odgovor na ovo pitanje dao je bend „Superorganism“ sa njihovim debi albumom, pri čemu su ignorisali tamne strane neta, trolove i plagijate, a fokusirali se na sviranje stvari i gifove.
Njihov album „Superorganism“ je Emoji-pop, koji ciči i zviždi, grglja i praska. Čuju se gitare koje zvuče kao da dolaze iz gameboya, i sintisajzeri kao da su povezani sa prastarim modemima. U međuvremenu se čuje i vokal Orono Noguchi, pomalo dosadan, kao da u isto vrijeme surfa po njenom mobitelu. Bez interneta ne bi sigurno bilo ni Superorganisma, čiji članovi dolaze iz pet zemalja.
Japanka Orono upoznala se putem youtube sa novozelandskim jezgrom grupe, pomoću WhatsAppa i Skype prvo su uploadovali njenu prvu pjesmu na Soundcloud, a blogovi su veoma brzo Superorgganism pozvali na Hype.
Iako članovi benda sada žive zajedno u jednoj kući u Londonu, oni ne prave probe, nego jedni drugima dijelove pjesama dostavljaju putem E-maila. Tako to nekako hoda u doba kompjuterskih glupiranja.
A šta se od svega ovoga moglo razumjeti? Skoro ništa!
(spiegel)
(NovaSloboda.ba)