spagosmail

Dobrodošli na moj blog


18.03.2018.

Promocija knjige „Ključ besmrtnosti“ autora Harija Slipičevića, u Holandiji


Promocija knjige “Ključ besmrtnosti” autora Harija Slipičevića odrzati će se u subotu 24. marta 2018. godine, sa početkom u 19:30 sati u hotelu “ Van der Valk”, Hertog Eduardplein 4, Nijmegen-Lent u Holandiji
Promotori ce biti Smail Špago, jedan od urednika CIDOMA-a i novinar portala Nova Sloboda, knjizevnik Halil Džananovic. Program ce voditi nas Mostarac Adis Lizde, za muziku ce se pobrinuti profesori muzike Sead Siocic i Petra Terpstra, o autoru ce govoriti njegov dugogodisnji prijatelj Denijal Behram, a sve ovo će kamerom ovjekovječiti Osman Dziho za emisiju „ U tuđoj avliji".
Gost na promociji će biti ambasadorica Bosne i Hercegovine u Holandiji , gospođa Mirsada Čolaković.

Nakon dužeg vremena druženje Mostaraca/ki, ovaj put u Nijmegenu.
Zapišite u svoje teftere, označite datum u agendi, ne zaboravite …. radujemo se susretu, druženju, očekujemo vas !!!!
Pozivam Mostarce/ke, Bosance, Bošnjake, Hercegovce, pozivam ljude dobre volje, pozivam raju, pozivam sve vas koji se tako i osjećate, pozivam ljude dobre volje, vas, što volite knjigu i dobru riječ da svojim prisustvom uveličate ovu promociju.
(Denijal Behram/facebook)
18.03.2018.

Negdje daleko: Pakleno zadovoljstvo

Za vruću vodu sa mirisom sumpora, koja na jugu Toscane izvire iz zemlje, stari Rimljani su imali samo jedno objašnjenje: Udar groma boga Jupitera probio se čak do pakla.
U međuvremenu se zna mnogo više: Radi se o podzemnoj vodi, koja se zagrijava od magme 30 kilometara udaljenog Monte Amiata, planine koja je nastala od vulkana, i dan danas vruća izbija na površinu. Ubitačni miris zahvaljuje visokom sadržaju sumpora.
Ono što su i stari Rimljani cijenili: Voda temperature 37°C je prava dobrobit za kožu i zglobove. Ovdje je prije 2000 godina izgrađena termalna banja, koja je u moderna vremena zamjenjena termalnim kompleksom. Dnevna karta iznosi 70 eura.
Ljudi zbog toga rađe putuju do ovog vodopada, “Cascato del Mulino”, malo izvan mjesta.
U prirodnim krečnjačkim bazenima može se podjednako uživati i kupati u vrućoj vodi. I za to se ne plaća ni jedan jedini cent.
Mjesto je dobilo ime “Cascato del Mulino” – “Kaskade kod mlina”, zahvaljujući vodopadu kod mlinice.
(sternview)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)