spagosmail

Dobrodošli na moj blog


20.03.2018.

Prvi dan proljeća 2018.
Zima je barem po kalendaru izbrojila svoje sate i minute. Proljeće nam službeno počinje danas u 11 sati i 29 minuta.
Iako smo navikli da ovo godišnje doba inače započinje 21. marta, kao što to stoji u brojnim udžbenicima i enciklopedijama, ove godine, kao i nekoliko godina ranije, prvi dan proljeća ili proljetna ravnodnevica započela je 20. marta. Danas dan i noć traju podjednako dugo.
U starom se Rimu prvi dan proljeća slavio kao početak jedne nove godine. Davno prije Rimljana, Kelti su slavili prvi dan proljeća kao uskrsnuće Sunca. Proljeće je za mnoge imalo značenje buđenja, stvaranja i rađanja nečeg novog. Dobar primjer za to je popularna građevina Stonehenge. On je konstruiran na jedinstven način, pa se tako u zoru prvog dana proljeća Sunce izdiže točno iznad menhira. U antičkoj Grčkoj početak proljeća je označavao Dionizovo ponovno rođenje. Prvi dan proljeća u Iranu i drugim zemljama se slavi kao Norwuz, prvi dan nove godine prema perzijskom kalendaru.
(spagos)
20.03.2018.

Vojnici u favelamaNakon što su  u vrijeme Karnevala eskalirali neredi u Brazilu, konzervativni predsjednik Michel Temer je u siromašne četvrti Rio de Janeira poslao oružane snage.
Oko 900 vojnika, uz pomoć oklopnih vozila, nedavno su se smjestili u favelu Vila Kennedy, na zapadu grada. Policija nije sposobna da se nosi sa dobro organizovanim kriminalom, nedovoljno je plaćena, slabo opremljena, a mnogi policajci su potplaćeni od strane narko šefova.
Militarizacija u izbornoj godini kod mnogih vraća uspomene na vremena diktature u Brazilu, koja je završila prije 33 godine.
(spiegel)
(NovaSloboda.ba)