spagosmail

Dobrodošli na moj blog


22.03.2018.

Tamo gdje živimo: Sakodnevna pijaca, nekad i sad


Stara fotografija iz 1906. godine prikazuje Wilhelmplatz u Kölnu, koji je dobio ime po Wilhelmu Eichu, poslijednjem „Burgermeisteru“ Nippesa, pije nego što je taj dio grada postao dio gradske cjeline grada Kölna, a danas jedna od deset opština koje čine ovaj grad. Wilhelm je važio za voema rezolutnog i vrijednog čovjeka. Razglednica iz 1906. godine prikazuje Wilhelmplatz sa kioskom u dnu slike gdje su se skupljali ljudi u slobodno vrijeme. Danas se na ovom trgu nalazi jedina svakodnevna pijaca u Kölnu, koja radi od ponedeljka do subote, a nedeljom, nekoliko puta godišnje buvlja pijaca, popularni Flohmarkt.
Za nas i naše uslove veoma interesantan podatak. Pijaca se svakodnevno održava od rano ujutro pa do najdalje do 2 popodne. Tada prodavači pakuju svoju robu i odvlačesvoje tezge priklice sa ovog mjesta. Nakon toga na scenu stupa služba za čišćenje, a već popodne čitav trg je slobodan za dječiju igru i druge aktivnosti.
U prilogu: stara slika iz 1906, slika sa jedne dnevne pijace, sa buvlje pijace i slika napravljena iz vazduha, gdje se vidi prazan trg, sa strelicom koje pokazuje pravac slikanja gornjih slika. 
U sredini stare slike vidi se stara zgrada, koja čitavo ovo vrijeme nije mjenjala svoj oblik.
(spagos)

22.03.2018.

Svijet i u svijetu svašta: Aerodromska kontrola


Cipele je morao izuti, ali perje je mogao ostaviti na sebi. Kao i nakit od školjki:
Plesač prolazi kroz kontrolu na „Jomo Kenyatta“ internacionalnom aerodromu u Nairobiju, Kenija. Da se ovo slučajno desilo na aerodromu u New Yorku, iste sekunde bi bio uključen alarm. Ovdje ne: Samo jedan prijateljski pogled službenika, uz komentar: Kakva šarena trupa. Ugodno putovanje!
Plesač je sa FIFA Worls Cup, na putu oko svijeta, kao olimpijska baklja.
Fudbal ujedinjuje ljude i sigurnost.
(stern)
(NovaSloboda.ba)