spagosmail

Dobrodošli na moj blog


24.03.2018.

Ljetno računanje vremena


Ljetno računanje vremena počet će 25. marta, pomjeranjem kazaljki za sat unaprijed.

Tako će se vrijeme u dva sata, računati kao tri sata.

Svakog posljednjeg vikenda u martu se pomjera sat i prelazi se na ljetno računanje vremena, da bi se satovi potom posljednjeg vikenda oktobra vratili na zimsko računanje.
(spagos)
24.03.2018.

Sat za planetu Zemlja
24. marta 2018. u 20:30 sati

Sat za planetu Zemlju (engl. Earth Hour, doslovno, Zemljin sat), globalni je događaj koji organizuje WWF (World Wide Fund for Nature, Svjetski fond za prirodu, poznat takođe i kao World Wildlife Fund, Svjetski fond za divljinu), a održava se posljednju subote u martu svake godine, pozivajući domaćinstva i firme na gašenje svjetla i električnih uređaja u trajanju od sat vreena radi podizanja svijesti o potrebi poduzimanja akcije oko klimatskih promjena.
Sat za planetu Zemlju pokrenuli su WWF i The Sydney Morning Herald 2007. godine kada je 2,2 miliona stanovnika Sydneyja sudjelovalo gašenjem svjetala. Slijedeći primjer Sydneyja, mnogi drugi gradovi širom svijeta prihvatili su događaj 2008. godine. Svrha akcije "Sat za planetu Zemlju" nije ušteda električne energije ušteđene u tom satu isključivanja, već da se jednim vizuelnim efektom podsjeti na važnost svakodnevnog djelovanja kako bismo očuvali našu planetu.
Prošle godine je u akciju bilo uključeno oko 180 zemalja svijeta.
(spagos)

24.03.2018.

Plogging: Novi fitnes trend iz Švedske


Jeste li čuli za plogging? Šta čuli, trčali i čistili! Novi trend iz Švedske, koji lagano osvaja svijet.
Sve je počelo prije dvije godine, a vrijedni Šveđani su ga ubrzo podigli na viši nivo, osnivanjem ploging klubova širom zemlje. Priča se ubrzo proširila, prije svega zahvaljujući kampanji koja poziva na čišćenje okeana.
Volite trčati? Držite do ekologije? Ako su oba odgovora potvrdna, onda je plogging pojam koji ćete rado prihvatiti. Naime, on uključuje trčanje, ali i čišćenje, tako da, dok trčite, usput čistite smeće i na taj način svijet i okolinu činite ljepšim mjestom za sve nas.
Ovaj koncept “trčanja i čišćenja“ nastao je u Švedskoj, a osnovna je ideja da dok trčite, čuvate okolinu prikupljanjem smeća. Stvar je u tome da se “ploggati“ može svugdje na svijetu, i brinuti za okolinu na globalnom nivou. U sve to uključio se i australski glumac Chris Hemsworth, koji je obećao pomoći u čišćenju 100 svjetskih ostrva.
Ukoliko volite trčati, zaboravite na džoging i umjesto njega izaberite plogging. U stranim zemljama, plogging je postao popularan, posebno u Velikoj Britaniji, ali i u Francuskoj, pa tako u Parizu postoji zajednica pod nazivom PloggingFrance. Indija, Malezija, Turska i još neke zemlje, takođe, su se priključile ovom trendu.
(kurier)
(NovaSloboda.ba)