spagosmail

Dobrodošli na moj blog


26.03.2018.

Prvi dan na plus 20


Nakon 4 mjeseca i 25 dana konačno se živa u termometru pope na dvadeseti podiok.
Počelo je još početkom novembra sa jednocifrenim temperaturama, da bi se tokom decembra, januara, februara, pa čak i marta, temperatura vrtila oko nule, sa rijetkim izletima u dvocifreno područje.
Čak je i snijeg nekoliko puta zabijelio, iako se ne bi zadržavao dalje od podne, ali su ga pratile niske temperature.
I konačno, pet dana nakon što je zvanično po kalendaru počelo, javilo se i proljeće, da je tu, i da nas nije zaboravilo.
Bio je to poziv za masovni izlazak vani. Sonnetanken; tankovati energiju sunca, i sve ono što je usko povezano sa tim. Odjednom su vanjske bašte bile pune gostiju, joggeri i biciklisti su se oblačili u skladu sa temperaturama, a brojni šetači su skidali onoliko odjeće, koliko je bilo potrebno da se ne znoje, u još uvijek, velikim dijelom, zimskoj gaderobi. Iz mjera opreza.
Makar bilo i jedan dan, vrijedilo je. A najvjerovatnije će narednih dana biti, direktno iz zimske u ljetnu gadrerobu, i aprilsko otvaranje sezone kupanja, makar na bazenima.
U prilogu, nekoliko slika sa jučerašnje šetnje. Mjesto neću navoditi, ko zna, zna, jer je slično bilo u velikom broju mjesta ovog dijela Evrope.
(spagos)

26.03.2018.

Proljetni ugođaj


Dok smo protekih godina krajem marta uveliko bilii uživali u proljeću, lagano mijenjali garderobu, ove godine nas još šibaju repovi zime.
Pogledajte Kinu ovih dana. Na slici je okolina grada Guiyanga. Tu se, na površini od 1.600 hektara, nalaze samo stabla trešanja.
Već dugo vremena, igra prirode je znak nade i dolaska proljeća u Japanu, kako to smatramo.
Međutim, trešnje potiču iz Carstava sredine, kako to tvrdi jedan kineski ekspert: Prije oko 1.100 godina sadnice sa kineskog dijela Himalaja dospjele su u Japan.
A kako to slika u prilogu pokazuje: Proljeće nije stvar želje i sna.
Njega stvarno ima negdje. Barem sad za sad.
(stern)
(NovaSloboda.ba)